Home VestiEkonomija Najodrživiji auto-put, presvučen asfaltom kojim vozači štede gorivo

Najodrživiji auto-put, presvučen asfaltom kojim vozači štede gorivo

by bifadmin

Holandija je dobila energetski najodrživiji auto-put presvučen asfaltom koji smanjuje otpor guma, čime vozači štede gorivo.

Reč je o obnovljenom putu između gradova Delft i Zutemer koji ima sopstveno, održivo snabdevanje energijom. Snaga za rasvetu puta, kao i za semafore, generiše 220 solarnih panela koji su ugrađeni u zaštitnike protiv buke.

Da bi mogli tokom noći da koriste lokalno generisanu električnu energiju, pored puta je postavljena velika baterija koja pohranjuje solarnu energiju tokom dana.

Osvetljenje pored puta takođe je napravljeno održivijim pomoću energetski efikasnijih LED svetiljki, koje se mogu prigušiti kada je put manje opterećen.

Podloga je izrađena od asfalta koji smanjuje otpor kotrljanja automobilskih guma, tako da učesnici u saobraćaju troše manje goriva na toj 17 kilometara dugoj deonici puta.

Semafori na putu imaju ugrađene senzore, pa je odvijanje saobraćaja ravnomernije, bez čestih zaustavljanja i ubrzavanja. To će, kako se procenjuje, smanjiti saobraćajnu gužvu i emisiju štetnih gasova, prenosi portal „Tehzle“.

Izvor:Sputnjik

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar