Home VestiEkonomija NBS preporučila zamenu švajcerskog franka

NBS preporučila zamenu švajcerskog franka

by bifadmin

Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka. One su puštene u opticaj u periodu 1995-1998, pri čemu će se tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

Narodna banka Srbije tim povodom preporučuje da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu 2016-2019, i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom i pre nego što one zaista postanu vanopticajne.
Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama pre nego što one postanu vanopticajne, saopšteno je iz NBS.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke) na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

Iz NBS napominju da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Izvor : B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar