Home VestiEkonomija Od kada cimet raste u Srbiji?

Od kada cimet raste u Srbiji?

by bifadmin

Kako je došlo do toga da se na kesici cimeta koja se prodaje u našim trgovinskim lancima, u deklaraciji kao zemlja porekla ovog začina navodi Srbija?

„Nisam znao da cimet raste u Srbiji“. Sa tom opaskom se obratio „Večernjim novostima“ M. S. iz Beograda, koji je u jednom trgovinskom lancu kupio kesicu cimeta koji proizvodi „Dr Etker“. U deklaraciji je kao zemlja porekla proizvoda navedena Srbija.

Na pitanje novinara „Večernjih novosti“ odakle uvoze cimet, u kompaniji „Dr Etker“ su odgovorili da ga nabavljaju iz Indonezije, Madagaskara, Indije, Šri Lanke i Vijetnama. Tvrde i da ispravno deklarišu proizvod, jer na njemu piše „cimet šećer“, tako da, po njihovoj računici, to nije čist začin, nego novi proizvod, nastao u Srbiji, mešanjem cimeta sa šećerom!

„Mešavina mlevenog cimeta i šećera je artikal proizveden i upakovan u našoj fabrici u Šimanovcima, a i poreklo glavnog sastojka je Republika Srbija“, navode u „Dr Etkeru“ i dodaju: „ Na proizvodu ’Dr Etker Cimet šećer – Mešavina mlevenog cimeta i šećera, za aromatizovanje poslastica, toplih i hladnih napitaka’, zemlja porekla je navedena u skladu sa zahtevima zakonske regulative, primenjenom recepturom i proizvođačkom praksom.

Novi pravilnik o deklarisanju robe mogu razumeti samo nobelovci

U ovoj kompaniji tvrde da deklaracija sadrži sve obavezne elemente i da potrošačima pružaju potpune informacije o proizvodima. Oni ukazuju da su se već uskladili sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji će biti obavezujuć od marta 2022. godine. Prema tom pravilniku, ako su zemlja porekla ili zemlja i mesto porekla navedeni, ali ne odgovaraju zemlji porekla ili zemlji i mestu porekla glavnog sastojka hrane, potrebno je navesti i zemlju porekla.
Pošto, kako tvrde, mleveni cimet, koji koriste u proizvodnji „Dr Etker cimet šećera“ čini svega 10 odsto proizvoda, smatraju da nije potrebno da naglašavaju poreklo začina.

Šećer sa cimetom a ne cimet

Beograđanin M. S. ukazuje da bi onda ovaj proizvod trebalo da se zove „šećer sa cimetom“, jer to znači da u kesici od 10 grama ima manje od jednog grama cimeta! On napominje da se i kroz cenu može proceniti da li se potrošačima isplati da konzumiraju ovaj proizvod, jer kesica košta od 15,99 do 19,99 dinara, što znači da je kilogram od 1.599 do 1.999 dinara, a u njemu ima 900 grama šećera i oko 100 grama cimeta.

M. S. kaže da se za ovu biljku zainteresovao jer je njegovoj supruzi potrebna za lek, ali da je shvatio da mnoge radnje, od zdrave hrane do trgovinskih lanaca, „prikrivaju“ poreklo cimeta.

„Nije svejedno da li je pravi cejlonski, iz Šri Lanke ili je ’lažni’, odnosno kasija cimet – tvrdi M. S. I pojašnjava: „Štapići cejlonskog cimeta imaju puno tankih slojeva kore i lako se mogu samleti i po tome se razlikuju od kasije, koji je poznat i kao kineski cimet. On sadrži kumarin i ne sme da se konzumira u većoj količini“.

Izvor: Večernje novosti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar