Home VestiIT i nauka Od sada građani i privreda mogu jednostavno da koriste adresni registar

Od sada građani i privreda mogu jednostavno da koriste adresni registar

by bifadmin

Adresni registar dostupan je od sada na sajtu http://data.gov.rs u otvorenom formatu. Kako kažu iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, ovim se osigurava mogućnost povezivanja svih podataka javnog sektora, pospešuje privreda i omogućava razvoj e-trgovine.

Adresni registar je osnovni i javni registar koji sadrži podatke o ulicama i kućnim brojevima za teritoriju Republike Srbije. Uređen je Zakonom o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru a podaci adresnog registra su javni i deo su Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

Zahvaljujući saradnji Republičkog geodetskog zavoda i Kancelarije za IT i eUpravu, šifarnik Adresnog registra se može preuzeti na portalu otvorenih podataka data.gov.rs kao i na geoprostornoj platformi Geosrbija na opendata.geosrbija.rs. Sada slobodno mogu da ga koriste i građani i privreda.

„Adresni registar je jedan od 4 najvažnija registra za efikasnije funksionisanje svake države i društva i ključni element uspostavljanja i razvoja eUprave. Otvaranje Adresnog registra je rezultat aktivnosti Vlade Srbije i Republičkog geodetskog zavoda na njegovom ažuriranju koje je pokrenuto krajem 2018. godine. Zahvaljujući novim i inovativnim tehnologijama, koristeći digitalnu platformu Geosrbija i satelitske snimke veoma visokog kvaliteta, Republički geodetski zavod je u rekordnom roku evidentirao i predložio jedinicama lokalne samouprave imenovanje 63.307 naziva ulica i utvrdio kućne brojeve“, naveo je direktor RGZ-a Borko Drašković.

Bolje funkcionisanje registara

Važnost Adresnog registra je iz javnog sektora prva prepoznala Agencija za privredne registre koja je započela integraciju Registra privrednih subjekata sa Adresnim registrom koji vodi Republički geodetski zavod. Integracija ova dva registra je od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje registara koje vodi Agencija čime će se obezbediti veća pravna sigurnost i transparentnost u radu privrednih subjekata.

Otvoreni podaci kao što je Adresni registar, ali i drugi podaci na čijem otvaranju radi Kancelarija za IT i eUpravu, mogu značajno da ubrzaju digitalnu transformaciju javne uprave i privrede u Srbiji. U narednom periodu će se raditi kako na otvaranju novih setova podataka, tako i na njihovom kvalitetu i standardizaciji, kako bi dostigli svoj pun potencijal, navodi se na sajtu Kancelarije.

Izvor: ite.gov.rs

Foto: red__koral__ph, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar