Home VestiEkonomija Raspisan tender za vodovod u naselju Trešnja

Raspisan tender za vodovod u naselju Trešnja

by bifadmin

Grad Beograd je raspisao tender za projektovanje i izgradnju vodovoda u sopotskom naselju Trešnja, objavio je zamenik gradonačelnika, međutim nije spomenuo kanalizaciju koja takođe predstavlja veliki problem za stanovnike ovog mesta.

Prema Vesićevim rečima, procenjena vrednost radova na uvođenju vodovoda je 140 miliona dinara, odnosno oko 1,2 miliona evra. Gradiće se 15 kilometara primarne i sekundarne mreže. To znači da će više od 200 domaćinstava dobiti vodu do kraja naredne godine.

On je naglasio da će građani, čije su kuće legalne, dobiti mogućnost da priključak plate na 60 rata. Oni čije su kuće nelegalne moraće prvo da legalizuju kuće u Opštini Sopot, za koju veruje da će se potruditi da reši ovaj problem sa građanima.

I kanalizacija problem na Trešnji

Međutim, ovo nije jedini problem sa kojim se suočava naselje Trešnja. Tamo je nekada postojalo lepo i čisto jezero, na koje su Beograđani redovno dolazili u letnjim mesecima da se osveže. Međutim, zbog nepostojanja mogućnosti za adekvatniji odvod fekalnih voda, septičke jame mnogih stanovnika ovog naselja sada se ulivaju u to jezero, zbog čega je ono izuzetno zagađeno.

“Ovo nekada popularno izletište, slavno po sceni iz Maratonaca u kojoj Jelisaveta Seka Sablić pliva u jezeru, danas je prepušteno zaboravu. Na kvalitet vode u jezeru najviše utiče potok koji prolazi kroz obližnje naselje, koje nema rešenu kanalizaciju. Uz malo dobre volje stanje jezera bi se moglo značajno popraviti za oko pet godina. Treba srediti zaštitni pojas oko jezera i korišćenjem prirodnih tehnologija prečišćavati potok i ostale povremene tokove koji u njega donose fekalne vode i otpad”, rekao je jednom prilikom Marko Ivetić, šef Katedre za hidrotehniku i vodno ekološko inženjerstvo na Građevinskom fakultetu za naš časopis.

Foto: Arcaion, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar