Home VestiIT i nauka Sledeće godine 5,8 milijardi dinara za inovativne lekove

Sledeće godine 5,8 milijardi dinara za inovativne lekove

by bifadmin

Ove godine je za inovativne lekove bilo planirano pet milijardi dinara, a pre početka pandemije na listu je ušlo 16 novih lekova vrednosti oko 2,7 milijardi dinara. Predstavnici države pružili su uveravanja da će ostatak predviđenog novca u iznosu od 2,3 milijarde dinara, koji nije iskorišćen zbog izbijanja pandemije, biti prebačen u 2021. godinu. Ta suma će biti dodata na 3,5 milijarde dinara planiranih za ulazak inovativnih lekova na listu u sledećoj godini, kažu u Udruženju proizvođača inovativnih lekova, Inovia.

Najveće svetske farmaceutske kompanije okupljene u Udruženju proizvođača inovativnih lekova Inovia od početka pandemije COVID-19 pokazale su se kao pouzdan partner zdravstvenog sistema u Srbiji neprekidno pružajući bezrezervnu podršku pacijentima, zdravstvenim radnicima i državi tokom ove nezapamćene zdravstvene krize.

Uprkos svim logističkim izazovima, održana je stabilnost u snabdevanju naše zemlje inovativnim terapijama i taj zadatak će ostati prioritet. Istovremeno, inovativne kompanije, uz podršku istraživača širom sveta, ulažu velike napore da bi razvile bezbedne i efikasne vakcine, lekove i testove protiv COVID-19 infekcije, sumira proteklu godinu dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova, Inovia.

Ova kriza pokazala da je zdravstveni sistem prioritet

Podrška inovativnih kompanija i njihovih zaposlenih ogledala se i u donacijama novca, lekova, zaštitne opreme, medicinskih uređaja, pružanju tehničke podrške zdravstvenim ustanovama, organizaciji transporta, IT podrške, pomoći udruženjima pacijenata, ali i volontiranju lekara i farmaceuta zaposlenih u farmaceutskim kompanijama.

„Ova kriza najbolje pokazuje da zdravstveni sistem Srbije mora da ostane prioritet zajednice. Uprkos velikim ulaganjima u infrastrukturu, poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih radnika, dodatno zapošljavanje, testove, medicinsku i zaštitnu opremu, mora se nastaviti i sa ulaganjem u inovativne lekove jer će zbog smanjene dostupnosti zdravstvene zaštite usled pandemije potrebe hroničnih bolesnika u narednom periodu biti još veće“, ističe direktor Udruženja Inovia.

Nove terapije i nova regulativa

Ove godine je za inovativne lekove bilo planirano pet milijardi dinara a pre početka pandemije na Listu lekova je ušlo 16 novih lekova vrednosti oko 2,7 milijardi dinara. Predstavnici države, kaže Trkulja, pružili su uveravanja da će ostatak predviđenog novca u iznosu od 2,3 milijarde dinara, koji nije iskorišćen zbog izbijanja pandemije, biti prebačen u 2021. godinu. Ta suma će biti dodata na 3,5 milijarde dinara planiranih za ulazak inovativnih lekova na listu u sledećoj godini.

Udruženje Inovia ocenjuje trenutnu saradnju sa RFZO i ostalim institucijama sistema kao odličnu i očekuje da će tokom 2021. godine biti načinjeni novi koraci koji bi povećali pristup pacijenata najefikasnijim terapijama. Planirano uvođenje novih modela Posebnih ugovora bi trebalo da olakša taj proces.

Udruženje proizvođača inovativnih lekova Inovia ocekuje da će u 2021. konačno biti donet novi Zakon o lekovima koji će omogućiti kompletno usaglašavanje našeg zakonodavstva sa direktivama EU i tako doprineti većoj konkurentnosti, ubrzanju procedura registracije lekova i određivanja njihovih cena, kao i poboljšanja u procesu evaluacije i ulaska lekova na Listu lekova.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar