Home VestiEkonomija Sledeće godine očekuje se rekordna vrednost srebra

Sledeće godine očekuje se rekordna vrednost srebra

by bifadmin

Kraj kalendarske godine obično donosi poplave prognoza u režiji analitičara najvećih svetskih finansijskih institucija.

Pitanjem šta čeka investitore 2021. godine bavili su se u JP Morganu, gde veruju da će zbog sve većeg priliva institucionalnih investitora bitcoin imati značajnu prednost u odnosu na zlato. To je bio slučaj i ove godine. Zlato je poraslo za vrlo ohrabrujućih 21%, ali to je neuporedivo s rastom bitcoina od 150%.

Ogromni podsticaji i poplava novca očigledno više pomažu kriptovalutama, iako plemeniti metali ne mogu biti sasvim isključeni.U danskoj banci Saxo Bank srebro je uvršteno među investicije koje bi sledeće godine mogle doneti značajne povrate. Njegova bi se vrednost čak mogla udvostručiti i doseći rekordno visoku vrednost.

Drugim rečima, unca srebra iduće godine skače na 50 USD, tvrde u Saxo banku.

Razloge ovakvom uzletu u Saxo banci vide u povezanosti srebra s obnovljivim izvorima energije. Generator rasta cene srebra 2021. godine, čak i u odnosu na zlato, brzi je porast potražnje za srebrom u industrijskim sektorima, posebno onima koji pokreću zelenu transformaciju, poput fotonaponskih ćelija koje se koriste u proizvodnji solarnih panela. U stvari, prava kriza snabdevanja srebrom biće primetna 2021. godine, a ona frustrira punu političku podršku ulaganjima u solarnu energiju pod predsedanjem novog američkog predsednika Bajdena, Evropskim zelenim dogovorom i kineskim ciljem neutralnog uglja do 2060. godine, između ostalog.

Skok cene srebra

Sledeći izazov na strani snabdevnja srebrom je taj što je više od polovine iskopanog srebra nusproizvod rudnika cinka, olova i bakra, što rudarima otežava podmirivanje sve veće proporcionalne potražnje za srebrom.

Drugi je razlog inflacija. Iduća godina donosi uobičajene skeptike koji smatraju da je snaga srebra veća na njegovoj tvrdoj imovini / plemenitim metalima dok američki dolar slabi i dok se investitori suočavaju sa surovom stvarnošću da nema negativnih realnih kamatnih stopa. To će se i pogoršati kad inflacija naglo poraste iduće godine, a kreatori politike sporo reaguju, želeći pružiti maksimalnu podršku svojim ekonomijama koje se još uvek oporavljaju. S vakcinom protiv korone koje će postati stvarnost sredinom godine, prekomerna likvidnost i preterano labava monetarna politika utiču na snažnu ponudu u bilo koju tvrdu imovinu.

Optimistični u vezi srebra su i analitičari Citibanka koji kažu da će unca zlata skočiti iduće godine na 40 dolara. Institut za srebro predviđa kako će snabdevanje tržišta srebrom u 2021. pasti sedam posto, a i oni upiru prst u obnovljive izvore energije, s posebnim naglaskom na SAD, vezano za najave politika Bajdenove administracije. Osim toga, odnos cene zlato-srebro je na istorijski visokih 70:1 što bi moglo ukazati na to da nas čeka još jedna godina u kojoj će srebro rastom nadmašiti zlato.

Izvor: seebiz.eu
Foto : Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar