Home VestiEkonomija Velike kompanije put su započele iz garaže, podruma, kioska,…

Velike kompanije put su započele iz garaže, podruma, kioska,…

by bifadmin

Bez obzira na to koliko je nečiji biznis uspešan i poznat širom sveta, svi oni morali su odnekle da počnu, a to najčešće podrazumeva dosta skromnije izdanje od onog koje poznajemo danas.

To naročito važi za one kompanije koje postoje duže vreme i koje su nastajale kada je svet izgledao potpuno drugačije u odnosu na trenutno stanje. Verovatno se sećate nekih prodavnica iz kraja i domaćih brendova koji su takođe imali skromnije početke i kretali od samo jednog malog lokala. I neke velike kompanije put su započele iz garaže, podruma, kioska… Ne verujete nam? Pročitajte nastavak teksta koji piše Bankar.me.

Harli Dejvidson (1903)

Čuveni brend motora osnovan je u Milvokiju i predstavlja zajednični projekat dvojice prijatelja koji su se prezivali, pogađate, Harli i Dejvidson. Originalnom timu Vilijema Harlija i Artura Dejvidsona se nakon nekoliko godina priključio i Arturov brat Volter. Prvi model motora napravljen je u šupi koju možete videti na slici i upotrebljen je u jednoj trci 1904. godine, gde je njegov vozač ostvario četvrto mesto. Prva fabrika sagrađena je 1906. godine, tokom koje su napravili 50 motora, a proboj na tržište usledio je tokom i nakon Prvog svetskog rata, kada je vojska SAD kupila više od 20 hiljada modela.

Samsung (1938)

Početna ideja nije imala nikakve veze sa onim po čemu danas poznajemo ovaj brend. Počelo se prodajom tekstila, rezanaca, druge maloprodajne robe, pa čak i osiguranja. Ulazak na tržište elektronike došao je tokom 1960-ih, a u dekadi nakon nje Samsung je ušao i na tržište brodogradnje. Svetski uspeh na polju proizvodnje raznih elektronskih uređaja građen je tokom narednih pet decenija, a danas, ova kompanija i njeni partneri proizvedu oko petine ukupnog godišnjeg izvoza Južne Koreje.

Nintendo (1889)

Još jedna kompanija poznata po elektronici se na početku postojanja bavila skroz drugačijim delatnostima. Započeli su proizvodnjom i prodajom karata za igranje, potom istraživali i druge oblasti, da bi svoju prvu video konzolu distribuirali tokom 1960-ih godina. Bum na tržištu i međunarodna slava došli su kada se pojavio Nintendo Entertainment System (NES) 1985. godine, nakon koga su uslijedile i mnoge druge popularne konzole. Tu su SNES, čuveni Game Boy, Nintendo DS, Wii, Switch, kao i poznati likovi poput Super Marija i Donki Konga.

Koka-kola (1886)

Možda ste već čuli da je čuveni gazirani napitak osmislio doktor Džon Pemberton iz Atlante, a to se desilo 1886. godine. Formula pića i samo pravo na brend prodati su samo nekoliko godina kasnije i Koka-kola je u početku reklamirana kao zdravo piće, koje pomaže kod glavobolja. Išlo se na kartu osvežavajućeg efekta i želja je bila da se piće prodaje u apotekama kao zdrav napitak. Jedna od prvih marketinških taktika bila je slanje gomile besplatnih kupona poštom. Već do početka novog veka, Koka-kola je postala poznata i popularna međunarodno.

Majkrosoft (1975)

Pomenuta garaža odnosi se na Bila Gejtsa i Pola Alena, koji su Majkrosoft osnovali u istoj 1975. godine. Za razliku od drugih na ovoj listi, njihov fokus je od početka bio jedan isti, svet računara i elektronike. Uspeh je dolazio na svim poljima i u skoro svim dekadama je samo beLEžen porast prodaje proizvoda i vrednosti kompanije. Majkrosoft danas u svom okrilju ima mnoge druge brendove koje je u međuvremenu kupio i godišnje beleži neverovatne cifre.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar