Home VestiEkonomija Bentli tokom pandemije zabeležio rekordnu prodaju automobila

Bentli tokom pandemije zabeležio rekordnu prodaju automobila

by bifadmin

Automobilski gigant Bentli u 2020. godini zabeležio je rekordnu prodaju svojih vozila i to, pre svega, zahvaljujući kineskim kupcima.

Folksvagenova kompanija Bentli je najnoviji dokaz da pored farmaceutskog sektora i tehnoloških kompanija postoje i drugi biznisi koji dobro posluju u kriznim vremenima.

Proizvođač luksuznih automobila je naime u 2020. godini zabeležio rekordnu prodaju od 11.206 automobila. To znači da je prošle godine imao rast prodaje od dva odsto u odnosu na 2019.

Ovakav poslovni rezultat ponajviše duguje kineskim potrošačima, jer je na tom tržištu prodaja porasla za 48 procenata. Prodaja je rasla i u obe Amerike, za oko četiri odsto, ali je značajno pala u Evropi i na Bliskom Istoku. Ipak, taj pad je nadomešćen kineskom potražnjom.

Prema pisanju Rojtersa, ova kompanija bi možda zabeležila i bolje poslovne rezultate da Bentlijeva fabrika u Britaniji nije bila zatvorena na sedam nedelja tokom karantinskih mera.

Da se podsetimo, dok su ostali proizvođači automobila beležili gubitke, i kompanija Ferari, takođe proizvođač luksuznih vozila, imala je dobre poslovne rezultate. 

Foto: Toby_Parsons, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar