Home VestiEkonomija Da li će dinar ostati stabilan?

Da li će dinar ostati stabilan?

by bifadmin

Vrednost domaće valute i početkom ove godine je stabilna i njena vrednost se kretala u rasponu od 117,6 do 117,7 dinara za evro, a poznavaoci prilika kažu da se i u narednim mesecima neće značajnije menjati uprkos turbulencijama na svetskom tržištu izazvanim pandemijom korona virusom.

Tako je bilo i prošle godine kada je dinar dobro plivao u nemirnim vodama svetske ekonomske krize, koja nije zaobišla ni Srbiju, pa nisu zabeležene prekomerne fluktuacije domaće valute u odnosu prema evru.

Važno i za privredu i za građane

A, da li će dinar ostati stabilan vrlo je važno pitanje ne samo za privrednike već i građane i to za one koji imaju kredite vezane za kretanje euribora i za građane koji platu primaju u dinarima, a zakupljuju stan sa cenom ugovorenom u evrima. Primera radi rata za stan od 300 evra kada je kurs, 2016. godine bio 123 dinara za evro, iznosila je 36.900 dinara. Danas ta ista rata, korisnike košta 35.300 dinara.

Iz Narodne banke Srbije za “Blic Biznis” kažu vrednost dinara u 2020. godini ostala gotovo nepromenjena u odnosu na evro.

-NBS je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 1.450 miliona evra. Pri tome, Narodna banka se javljala kako na strani prodaje tako i na strani kupovine deviza, odnosno suočavala se i sa povremenim periodima jačanja dinara tokom 2020. godine. Napominjemo da je tokom prethodnih godina (2017-2019), reagujući na pritiske ka jačanju dinara, NBS u neto iznosu kupila preko 5 milijardi evra, obezbeđujući na taj način više nego dovoljno sredstava da po potrebi reaguje i kada su prisutni pritisci ka slabljenju dinara- navode u NBS.

Nije dolazilo do značajnih oscilacija

Adekvatna politika centralne finansijske institucije, po mišljenju večine stručnjaka, uslovila da poslednjih osam godina nije dolazilo do značajnih oscilacija u vrednosti dinara prema evru. Ima i onih koji smatraju da je ta stabilnost veštački održavana odnosno da je dinar precenjen.

Iz NBS odgovaraju da to nije tačno.

– Zahvaljujući detaljnim analizama i praćenju tržišnih i ekonomskih kretanja kako u domaćem tako i u međunarodnom okruženju, sa ocenom potencijalnih uticaja globalnih dešavanja na domaće devizno tržište, Narodna banka Srbije reaguje adekvatno i blagovremeno na deviznom tržištu. Ta reakcija se ispoljava kroz kupovinu ili prodaju deviza – evra, u zavisnosti od prirode pritisaka na devizni kurs, kako bi sprečila prekomerne i fundamentalno neopravdane kratkoročne fluktuacije kursa dinara prema evru“, kažu u NBS.

Kako dodaju pri tom se uzimaju u obzir i mnoge negativne posledice koje bi takv proces imao na domaću ekonomiju.

„Svojim proaktivnim pristupom i delovanjem, NBS je u poslednjih osam godina postigla i uspešno održava relativnu stabilnost deviznog kursa i to na efikasan i odgovoran način, vodeći računa kako o deviznom kursu tako i o deviznim rezervama zemlje. U periodima pritisaka ka jačanju dinara NBS je kupovala devize jačajući devizne rezerve, a u periodu pritisaka ka slabljenju dinara oprezno ih je trošila – kažu u NBS.

Uticaj virusa korona na stabilnost dinara

Na pitanje “Blic Biznisa” da li bi mogla da bude ugrožena stabilnost dinara ove godine ukoliko bi se nastavili negativni ekonomski efekti izazvani korona virusom iz NBS kažu da za sada nema razloga za brigu.

– U periodima pritisaka ka jačanju dinara Narodna banka Srbije je kupovala devize jačajući devizne rezerve, a u periodu pritisaka ka slabljenju dinara oprezno ih je trošila. Bruto devizne rezerve trenutno iznose 13,5 milijardi evra, odnosno nalaze se na dovoljno visokom i adekvatnom nivou prema svim pokazateljima i predstavljaju svojevrsni garant da postignuta stabilnost neće biti ugrožena. NBS će ostati posvećena očuvanju relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu na način kako je to radila i do sada, odnosno nastojaće da i u narednom periodu očuva relativnu stabilnost kursa dinara prema evru, kao jednom od nosećih stubova opšte stabilnosti u zemlji – objašnjavaju u NBS.

Izvor: Blica

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar