Home VestiEkonomija Deficit kadrova: Fale nam frizeri, kuvari, automehaničari…

Deficit kadrova: Fale nam frizeri, kuvari, automehaničari…

by bifadmin

Sajt Poslovi Infostud prošle godine je zabeležio smanjenje ponude poslova od 14%, i istovremeno rast broja onih koji traže posao za četiri procenta. Aktuelna kriza ipak nije uticala na popunjavanje nekih deficitarniih radnih mesta, što znači da poslodavci i dalje imaju problem da pronađu određene kadrove.

Pandemija je na neko vreme zamrzla poslovanje skoro cele privrede, ali i ugasila neke kompanije. Ipak, stvorila je i neke nove poslovne šanse. Kao novina u poslovanju usled epidemioloških mera izdvaja se rad od kuće, a na listi najtraženijih zanimanja našle su se pozicije poput prodavaca, kurira/dostavljača, ali i radnika u kontakt centrima.

Na vrhu top liste najtraženijih oblasti su se i u 2020. godini našli Trgovina/Prodaja, IT, Mašinstvo, Administracija i Elektrotehnika, Magacin, Građevina, Transport i Pozivni centri. Kada se govori o pojedinačnim radnim pozicijama najveću mogućnost za zaposlenje u prošloj godini imali su prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri.

IT oblast je i dalje vrlo deficitarna, te je tako poslodavcima teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta. Pozicije koje su IT poslodavcima u ovoj godini bile najpotrebnije su JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer i PHP Developer.

Najtraženiji kadrovi sa srednjom školom

Na tržištu rada u Srbiji nedostaju i mnoga zanatska zanimanja poput frizera, kuvara, automehaničara, stolara/tesara, bravara i magacionera. Za ovim zanimanjima po podacima sajta Poslovi Infostud već godinama vlada veća ponuda nego što postoji potražnja.

„U skoro 42.000 oglasa za posao koliko ih je bilo u godini za nama, veća je potražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom – čak 60%. Visoka ili Viša škola je tražena u 29% raspisanih oglasa, a Master svega 8%. Nasuprot tome broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani ljudi (50%), dok je samo četvrtina njih ima srednju stručnu spremu“, navodi se u saopštenju tog sajta.

Izvor: B92

Foto: mohamed_hassan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar