Home VestiEkonomija EBRD: Podrška privatnom sektoru i zelenoj ekonomiji ostaju prioriteti

EBRD: Podrška privatnom sektoru i zelenoj ekonomiji ostaju prioriteti

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružila je snažnu podršku privredi u Srbiji 2020. godine novim rekordnim investicijama u vrednosti od 679 miliona evra, rešavajući hitne potrebe privrede i stvarajući temelje za snažan, održiv i inkluzivan oporavak.

576 miliona evra plasirano je ka privatnom sektoru i malim preduzećima, kroz direktno finansiranje ili putem finansijskih institucija.

Kroz program za oporavak od posledica krize izazvane virusom Covid-19 („Resilience Framework“) u 2020. EBRD je kroz hitnu proceduru plasirao 145 miliona evra komercijalnim bankama za održavanje likvidnosti privrede i malih i srednjih preduzeća. Program će biti aktivan i u 2021. ukoliko bankama zatreba dodatna likvidnost da podrže privredu.

Ostatak finansiranja se odnosio na programe koji podržavaju žensko preduzetništvo, ulaganje u konkurentnost, hipotekarne kredite za stanovništvo, programe za podršku investicija u energetsku efikasnost kao i program za podršku trgovinskih tokova privrede. Pored kreditnih linija, korisnici su imali priliku da po uspešnoj implementaciji projekta dobiju i podsticajne grantove i besplatnu tehničku pomoć koju finansiraju Evropska unija i drugi donatori.

Za izgradnju boljih infrastrukturnih veza u zemlji i regionu, banka je obezbedila zajam od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik „Autoputa mira“ koja će povezati Srbiju sa Kosovom i dalje sa ključnom albanskom lukom Drač, čime se poboljšava povezanost i olakšava trgovina u regionu.

Pored putne infrastrukture, Banka je takođe podržala Srbiju da poboljša digitalnu infrastrukturu i finansirala projekat izgradnje optičke širokopojasne mreže u ruralnim oblastima, čime će preko 600 škola u selima dobiti pristup internetu. Projekat će pomoći u poboljšanju kvaliteta obrazovanja u manje razvijenim regionima.
Dobar napredak je takođe ostvaren u pružanju podrške Vladi Srbije u reformi državnih preduzeća. Uz pomoć EBRD-a, vlada je kreirala strategiju upravljanja javnim preduzećima koja su u državnom vlasništvu, koja definiše razloge za državno vlasništvo i smernice za rad i bolje korporativno upravljanje u državnim preduzećima.

Tekući i završeni projekti u 2020.

Uprkos pandemiji, izgradnja nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada u Vinči započeta je prošle godine i dobro napreduje. Ovaj značajan projekat, koji EBRD podržava sindiciranim zajmom od 128 miliona evra, jedno je od najvećih javno-privatnih partnerstava u Srbiji do danas i donosi privatno finansiranje i stručnost za projekat javnog sektora. Nova deponija biće usklađena sa EU standardima sa savremenom tehnologijom upravljanja otpadom.

Subotica je završila modernizaciju infrastrukture za vodu i otpadne vode, decenijski inženjerski poduhvat podržan od EBRD-a, Evropske unije i bilateralnih donatora u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Nova mreža, koja uključuje fabriku vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poboljšava kvalitet snabdevanja vodom, odvođenja otpadnih voda i usluga prečišćavanja u Subotici.

Prioriteti za 2021.

2021. godine, prioriteti Banke u Srbiji ostaće pružanje pomoći u oporavku ekonomije od posledica pandemije Covid-19 i promovisanje zelenog i održivog rasta uz ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

EBRD će takođe nastaviti da sarađuje sa komercijalnim bankama na poboljšanju pristupa finansiranju srpskim malim preduzećima. Poseban fokus biće posvećen mladim preduzetnicima uz novi program koji podržava Švedska, kombinujući zajmove EBRD-a i koncesione finansije donatora za bolji pristup finansiranju i savetima za mlade preduzetnike.

Kao podrška razvoju zelene ekonomije u zemlji, zajedno sa opštinskim i državnim institucijama u Srbiji, EBRD će nastaviti da radi na identifikovanju projekata koji će podržati poboljšanje energetske efikasnosti u javnim i stambenim zgradama.
Banka takođe sa opštinama istražuje projekte korišćenja obnovljive energije (solarne i geotermalne) za sisteme daljinskog grejanja i hlađenja.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odgovorila je na pandemiju koronavirusa rekordnim ulaganjem od 11 milijardi evra 2020. godine kroz 411 projekata, rešavajući hitne potrebe 38 ekonomija u koje ulaže.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar