Home VestiEkonomija Kako će COVID-19 uticati na promene u ritejl sektoru? IMMOFINANZ se fokusira na isplative formate

Kako će COVID-19 uticati na promene u ritejl sektoru? IMMOFINANZ se fokusira na isplative formate

by bifadmin

Kriza koja je zahvatila čitav svet tokom prethodne godine primorala je kompanije da se razvijaju i prilagode promenama na način na koji ranije nisu morale. Pandemija virusa COVID-19 posebno je uticala na ritejl sektor i pokrenula je određene inovacije, dajući bezbednoj distanci i subjektivnoj sigurnosti posebnu ulogu. U skladu sa tim, pokazalo se da ritejl parkovi imaju presudnu prednost, koja se ogleda u činjenici da posetioci mogu da uđu u svaku radnju direktno sa parkinga i na taj način izbegnu dodatne kontakte. Takođe, budući da su ritejl parkovi uglavnom decentralizovani maloprodajni formati, to znači da su smešteni u prostranijim okruženjima.

Zato je IMMOFINANZ-ov STOP SHOP u Srbiji ostao bezbedno mesto za šoping i nastavlja da se uspešno nosi sa krizom. Broj posetilaca u STOP SHOP-ovima se brzo vratio na nivo pre krize, jer su se ljudi osećali sigurnije držanjem neophodne distance tokom kupovine.

Isplativ i visokoprinosni format – kako je IMMOFINANZ postao otporan na krizu

Kada je reč o borbi sa krizom u ritejl sektoru, glavni faktor koji je do sada bio posebno važan, kako kaže Gerald Grüll, direktor maloprodaje u IMMOFINANZ-u, bila je bliska komunikacija sa zakupcima. Kako su ritejl parkovi morali da deluju brzo i fleksibilno, aktivna komunikacija sa svim zakupcima bila je jedan od najvažnijih faktora uspeha za pronalaženje rešenja koja bi garantovala održiv poslovni odnos.

Ritejl parkovi kompanije IMMOFINANZ nude izuzetno važnu pogodnost za svoje zakupce, koja im je pomogla da što bolje prođu kroz krizu izazvanu virusom COVID-19: visoka standardizacija STOP SHOP-ova omogućava niske troškove iznajmljivanja prostora i operativnih troškova za zakupce i fokus stavlja na proizvode po povoljnim cenama u odnosu na kvalitet. „Rastuća svest potrošača o cenama proizvoda tokom teškog ekonomskog perioda dovela je do toga da zakupci iz svih oblasti koji daju popuste na svoje proizvode imaju vrlo dobre rezultate. To se vidi u STOP SHOP portfoliju, s obzirom na to da je fokusiran na isplative formate i, shodno tome, relativno otporan na krizu “, kaže Gerald Grüll.

Gerald Grüll, direktor maloprodaje u IMMOFINANZ-u

Promena fokusa po pitanju sadržaja u ritejl parkovima

Poslednjih godina, strategija koju su mnogi šoping centri sprovodili je da produže vreme boravka posetilaca u njima, kaže Grüll i dodaje da je ovaj cilj postignut dodavanjem zakupaca iz oblasti zabave. „Iako je ova strategija bila dobra, pandemija je naterala ljude da izbegavaju ovaj oblik društvenog kontakta. Prilagođavanje koncepta poslovanja zakupaca iz sfere gastronomije, tako da omoguće veću distancu i fleksibilnost, može se efikasno suprotstaviti ovim izazovima “, objašnjava Grüll.

Međutim, rešenje definitivno nije u proširenju prostora kako bi se povećala distanca, kaže Grüll. „Investicije treba više da budu fokusirane na sadržaj u samim objektima. Posvetićemo više pažnje unapređenju stvari poput kvaliteta vazduha i poboljšanim higijenskim standardima. Ostale opcije uključuju još bolje iskustvo kupovine ili brze testove na COVID na licu mesta“.

Kada je reč o investicijama u ritejl parkove, IMMOFINANZ – vodeći investitor u oblasti komercijalnih nekretnina u Centralnoj i Istočnoj Evropi, svakako ostaje otvoren za nove mogućnosti kada je u pitanju STOP SHOP, s obzirom na to da kompanija nastavlja širenje svog brenda ritejl parkova u Srbiji akvizicijom novih objekata u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru, pa će srpski STOP SHOP portfolio sada sadržati 14 objekata. Protekla godina bila je veoma izazovna zbog pandemije virusa COVID-19, ali STOP SHOP se pokazao kao veoma uspešan poslovni model.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar