Home VestiEkonomija Kambodža počela da proizvodi naftu

Kambodža počela da proizvodi naftu

by bifadmin

Kambodža je počela da proizvodi naftu. Rezerve u ovoj zemlji, koja je jedna od najsiromašnijih u jugoistočnoj Aziji, procenjene su na stotine miliona barela.

Premijer Kambodže Hun Sen je izjavio da je zemlja počela da proizvodi naftu, što se odavno očekivalo u državi koja je jedna od najsiromašnijih u jugoistočnoj Aziji.

„Proizvedene su prvi kapi nafte“, rekao je Hun Sen i pozdravio „novi uspeh kambodžanske privrede“. „Dolazi 2021. godina… dobili smo veliki poklon za našu zemlju, proizvodnju nafte na našoj teritoriji“, dodao je on u poruci na Fejsbuku.

Blagoslov a ne prokletstvo

Hun Sen, koji je na vlasti 35 godina, ocenio je da nema mesta zabrinutosti po pitanju transparentne i pravilne upotrebe tog novog bogatstva. To je „blagoslov“ za stanovnike Kambodže, kako je dodao, „to nije prokletstvo kao što su rekli neki nedobronamerni ljudi“.

Tajland i Malezija još od osamdesetih godina eksploatišu naftu u Tajlandskom zalivu, a Kambodža kasni, iako su prve rezerve nafte pronađene 2005. godine. Kambodža procenjuje svoje rezerve nafte na stotine miliona barela u šest zona.

Izvor: Biznisinfo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar