Home VestiEkonomija Početnici u preduzetništvu bi uskoro mogli dobijati subvencije

Početnici u preduzetništvu bi uskoro mogli dobijati subvencije

by bifadmin

Uskoro bi početnicima u biznisu država mogla subvencionisati 30 odsto ukupnih ulaganja, a onima koji svoje prve preduzetničke korake prave u nerazvijenim područjima čak 40 odsto, saznaje „Blic Biznis”.

Kada se podatak o subvencijama prevede u konkretne brojke, to bi izgledalo ovako: neko ko pokreće sopstveni biznis od, na primer, tri miliona dinara vrednosti, od države će dobiti 900.000. Onaj ko se upušta u preduzetnički poduhvat u nerazvijenom području za istu vrednost projekta dobiće subvenciju od 1,2 miliona dinara.

Za ovaj novac moći će da konkurišu oni koji imaju nameru da ulože najmanje 400.000 dinara do najviše šest miliona. Kako Blic navodi, kontrola ovog programa će biti stroga i ako se utvrdi da je zloupotrebljen, novac od subvencija će morati da se vrati.

I subvencije i krediti

Za program subvencija će iz budžeta biti izdvojeno 150 miliona dinara a pored tog novca, novopečenim preduzetnicima će biti obezbeđena i kreditna sredstva iz Fonda za razvoj po izuzetno povoljnim uslovima. Drugim rečima, preostali novac za pokretanje biznisa moći će da dobiju i iz kredita, i to na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od 1 posto uz garanciju banke, odnosno dva posto uz ostala sredstva obezbeđivanja.

Uskoro bi trebalo da bude objavljen i konkurs za prijavu na program subvencija za početnike u preduzetništvu.

Izvor: Blic Biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar