Home VestiEkonomija Povećanje akciza na derivate nafte

Povećanje akciza na derivate nafte

by bifadmin

Na osnovu objavljenog indeksa potrošačkih cena u prošloj godini stekli su se uslovi za povećanje akciza na derivate nafte pa se očekuje da će se od svake litre benzina i dizela u budžet Srbije uplaćivati više za oko 0,9 dinara, odnosno 0,7 dinara po kilogramu TNG.

Potrošačke cene u decembru prošle godine u odnosu na decembar 2019. godine veće su za 1,3 procenta objavio je Republički zavod za statistiku pa će za toliko, u skladu sa Zakonom o akcizama, biti povećani i nominalni iznosi akciza, navodi se u informaciji Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Akciza na bezolovni benzin bi sa sadašnjih 57,10 trebalo da bude povećana na 57,84 dinara po litri, na gasna ulja u koja spada i dizel gorivo sa 58,72 na 59,48 dinara po litri i na TNG sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

Iznos akciza ulazi u osnovicu za PDV, pa će svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po ovom osnovu u budžet Republike Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po svakoj litri benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu tečnog naftnog gasa.

Iz UNKS-a kažu da je u pitanju redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti ovog prihoda. Dodaju da je uobičajeno da se akcize usklađuju sa inflacijom početkom godine, mada je 2020. godine primena usklađenih, odnosno danas važećih iznosa akciza, počela tek od 1. jula.

S druge strane na svetskom tržištu raste i cena barela, što bi mogao da bude dodatni udarac na cenu goriva u Srbiji.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar