Home VestiPolitika i društvo Psi 95 odsto uspešni u detektovanju kovida mirisom

Psi 95 odsto uspešni u detektovanju kovida mirisom

by bifadmin

U centru za obuku pasa u češkom planinskom selu blizu nemačke granice, psi Kep i Laki su na ispitu, njuše nekoliko metalnih posuda u kojima su komadi tkanine pacijenata zaraženih korona virusom, negativnih donatora ili lažnih uzoraka.

Grupa stručnjaka za obuku pasa tvrdi da je primećena uspešnost od 95 odsto u detektovanju kovida na uzorcima s ljudskim mirisom.

„Studijom želimo da potvrdimo sposobnost pasa da otkriju kovid-19 i tako obučene ih koristimo u borbi s pandemijom, metoda bi trebalo da funkcioniše i za druge bolesti koje su smrtonosnije od ove“, rekao je vođa projekta Gustav Hotovi.

Trener pasa Lenka Vlahova je rekla AFP-u da je prva studija koja je potvrdila da su psi sposobni da detektuju tkivo koje je napao virus sprovedena u SAD, pre otprilike jedne decenije.“Virus menja ljudsko tkivo, a to utiče i na promenu specifičnog mirisa osobe“, rekla je Vlahova.

Hotovi, penzionisani kinolog koji je počeo sa obučavanjem pasa krajem avgusta, kaže da se taj specifičan miris „toliko promeni da je psima odmah primetan“. Uzorci se dobijaju običnim trljanjem komada pamuka o pacijentovu kožu. Ispitivači tada treba da osiguraju da na uzorcima nema virusa kako se psi ne bi zarazili. Koristeći se istom metodom, finski stručnjaci koriste pse za testiranje i tvrde da su psi u detekciji virusa sto odsto tačni.

Vlahova dodaje i da bi Česi želeli da rade s finskim kolegama, kao i sa nemačkim i francuskim timovima koji rade na sličnom projektu. Razlika je u tome što Česi na ovom projektu volontiraju i rade u svoje slobodno vreme, suprotno od njihovih zapadnih kolega.

Kinolog Katerina Jančarikova kaže da svaki pas može biti obučen za otkrivanje dok god je kooperativan.

I dok je Vlahova odvela psa Rendu na zasluženi odmor, Hotovi je na trening izveo šnaucera Lakija koji je željno njušio posude, sada drugačije razmeštene, pre nego što je lako identifikovao onu pravu. Hotovi je rekao da su psi jednako reagovali kad su ih treneri pustili u obližnju kuću gde se nalazio oboleli od kovida.

„Odmah su skočili na njegov krevet s istom srećnom reakcijom kao kad nanjuše pravi uzorak u centru za obuku“, navodi Hotovi.

Izvor: Hina

Izvor: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar