Home VestiEkonomija Staklenik po sistemu ključ u ruke

Staklenik po sistemu ključ u ruke

by bifadmin

Potražnja za plastenicima „ključ u ruke“ je izuzetno velika. Do sada je američka kompanija koja je osmislila ovaj sistem, izgradila više od 400 staklenika širom sveta.

Najpoznatija američka kompanija za izgradnju staklenika Havecon odlučila je da ode korak dalje i svojim kupcima ponudi staklenike po sistemu „ključ u ruke“. Ne samo što će u potpunosti graditi i opremati staklenike, već će kupcima ponuditi i pokretanje proizvodnje salate.

„Ovom novom inicijativom lakše će se otvoriti vrata u industriji hrane. Uzgoj povrća koji je bliži potrošačima smanjiće troškove transporta i pomoći da se smanji uzvoz hrane“, rekao je izvršni direktor ove kompanije Henk Verbakel, a piše časopis „Horti dejli“.

Hidroponski plastenici za voće i povrće

„Zajedno sa našim partnerima i dobavljačima imamo više od 100 godina kombinovanog iskustva u poljoprivredi. Idemo u korak sa vremenom pa ćemo našim kupcima ponuditi i najmoderniji način proizvodnje, odnosno hidroponske plastenika za nekoliko vrsta voća i povrća. Koristimo svoje znanje kako bismo podigli standarde u proizvodnji“, rekao je Henk Verbakel.

Podsećamo, hidroponska proizvodnja je uzgoj povrća bez zemlje odnosno u supstratu ili asupstratnim smešama kao što su kamena vuna, kokosova vlakna, perlit, glinene kuglice… Ovakav vid proizvodnje omogućava ispunjavanje svih ekoloških uslova u kontrollisanom zatvorenom prostoru kao što su plastenici i staklenici.

Manji utrošak vode i đubriva

„Upravljaćemo čitavim projektom od početka do kraja. To znači da imate posla samo s jednom kompanijom“, rekao je Verbakel. Kako ističe, uzgoj proizvoda u hidroponskom stakleniku ima mnogo prednosti:

„Temperatura staklenika i ulazni podaci mogu se precizno kontrolisati, omogućavajući biljkama da brže rastu i suočavaju se sa manje bolesti u odnosu na useve koji se gaje na otvorenom polju. Pored toga, sistem navodnjavanja u zatvorenom prostoru daje mogućnost za uštedu vode, uz manje korišćenje đubriva nego pod otvorenim nebom“.

Potražnja za ovim plastenicima je izuzetno velika i do sada su izgradili više od 400 stakleničkih objekata širom sveta. U pitanju su staklenici različitih veličina, od onih manjih do onih koji se prostiru na nekoliko hektara.

Izvor: Agrobiznis magazin

Foto: naidokdin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar