Home VestiIT i nauka U starijim modelima aviona još uvek se koriste flopi diskovi

U starijim modelima aviona još uvek se koriste flopi diskovi

by bifadmin

Iako smo mi građani već zaboravili na njih, u pojedinim avionima koji svakodnevno lete po svetu i dalje se za apdejtovanje sistema koriste flopi diskovi. I to u velikom broju, zbog njihovih nadaleko poznatih limita.

Ali da bismo svi razumeli ovu vest, potrebno je, posebno za mlađe generacije, objasniti šta je flopi disk. Radi se o uređaju koji je nekada služio kao prenosiv memorijski disk, na koji smo pohranjivali podatke. U njegovim najboljim danima, na flopi disk je mogao stati sadržaj veličine 1,44 megabajta, što je manje od prosečne fotografije koju danas može da napravi mobilni telefon.

Ako se pitate šta je onda moglo biti apdejtovano preko flopi diskova odgovor je – cela flota Boeing-a 747 koju je British Airways nedavno prizemljio, tj. poslao u penziju. Konkretnije, radi se o avionima oznake Boeing 747-400 koji nebom saobraćaju od osamdesetih godina prošlog veka. Tada su se za apdejtovanje njihovih operativnih sistema koristili flopi diskovi.

Vremenom je tehnologija vrtoglavo napredovala ali ovi sistemi su se pokazali kao pouzdani i efikasni, tako da ih je British Airways zadržao. Pomenuti avioni možda i ne bi bili prizemljeni da nam se nije desila pandemija korona virusa koja je drastično smanjila vazdušni saobraćaj. Zbog pada broja letova prizemljene su starije letelice, među kojima i pomenuti tip Boeing aviona.

Zašto flopi diskovi još nisu otišli u istoriju?

Kada su ovi avioni povučeni iz saobraćaja kompanija Pen Test Partners koja se bavi bezbednošću dobila je uvid u njihov način funkcionisanja. Ispostavilo se da su ove letelice imale softver kojem je bio potreban apdejt na svakih 28 dana kako bi avion imao podatke o dostupnim aerodromima, rutama, pistama isl.

Pošto svi ti podaci nisu mogli da stanu na jedan flopi disk, bilo je potrebno čak osam ovakvih diskova kako bi se „osvežila“ memorija aviona. Dakle, svakog meseca nadležni inženjer morao je da posećuje te avione, sa osam disketica u rukama, kako bi apdejtovao njihov sistem.

Jasno je da je ovakav način funkcionisanja prilično neefikasan, posebno danas kada se apdejtovanje može raditi preko interneta, ali to ne znači da će on biti iskorenjen. I dalje neki stariji avioni apdejtuju svoje sisteme pomoću flopi diskova. Pojedini stručnjaci kažu da je tako možda i bolje jer flopi diskovi nisu umreženi a samim tim nisu podložni ni hakerskim napadima.

Izvor: Extremetech

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar