Home VestiEkonomija Autobuski prevoznici će dobiti pomoć od oko 25 miliona evra

Autobuski prevoznici će dobiti pomoć od oko 25 miliona evra

by bifadmin

Sektor prevoza putnika je prošle godine dobio značajnu pomoć države, a sa novim paketom pomoći za 2021. može računati na finansijsku posršku od još oko 25 miliona evra, rekao je Tanjugu direktor Poslovnog udruženja Srbijatransport Goran Aleksić.

“U Srbiji ima oko 7.000 vozila kod 795 privatnih prevoznika koja su obuhvaćena”, dodao je on. To prevedeno u konkretne brojke znači – pomoć u narednih pola godine koja će iznositi 600 evra po autobusu.

Ovo će potpomoći opstanak sektora čiji su gubici prošle godine iznosili oko 200 miliona evra.

“To nije dovoljna pomoć, ali je izuzetno značajna u ovom trenutku i prevoznici su zahvalni, jer su pre svega institucije prepoznale važnost ovog sektora. Prošle godine je pomoć kroz neto zarade u pet meseci izosila oko 12 mil EUR, odloženi porezi i dopriosi na zarade, kreditne šeme, odlaganje plaćanja poreza i lizinga, sve zajedno je veoma značajna pomoć za sektor javnog prevoza putnika”, ocenio je Aleksić.

Prema njegovim rečima, zaposlenost u sektoru prevoza putnika je očuvana uprkos nedostatku posla, a čak ne postoji ni ranije izražen problem nedostatka vozača, jer su se mnogi vratili iz EU zato što ni tamo nije bilo posla.

“Kad svi problemi prođu, a imajući u vidu vakcinaciju nadamo se da će se s kraja godine ili na jesen uspostaviti regularan poslovni ambijent, doći će do povećanje posla i svakako će doći do odliva jednog broja vozača”, rekao je on Tanjugu.

Smanjenje akcize na dizel gorivo

On je najavio inicijativu Srbijatransporta da se nakon krize smanji akciza na dizel gorivo na nivo koji postoji u EU, čime bi se obezbedila sredstva za popravljanje uslova poslovanja u sektoru prevoza putnika.

Aleksić je objasnio da prevoznici u EU plaćaju akcizu koja iznosi 39 dinara po litru, dok naši plaćaju 50 dinara po svakom natočenom litru dizela.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar