Home VestiEkonomija Banke i izvršitelji u nekim slučajevima oglašavaju prodaju nekretnina za bagatelu

Banke i izvršitelji u nekim slučajevima oglašavaju prodaju nekretnina za bagatelu

by bifadmin

Sve su češće prodaje imovine pod hipotekom ili imovine koja je izgubljena u teretu raznih dugova i sporova.
Banke i izvršitelji u nekim slučajevima oglašavaju prodaju nekretnina za bagatelu, a osim toga prodaju i autobuse, brodove, pa čak i avione kako bi naplatili svoja potraživanja od građana i firmi, piše Blic.

Oglasi se mogu pronaći u medijima, na sajtovima banaka i oglasnim portalima. Na sajtu „Doboš“ koji objavljuje oglase nekretnina, vozila i drugih predmeta koji su na javnoj prodaji, trenutno se nalazi čak 650 oglasa nekretnina. Od toga je 335 oglasa za stambeni prostor, 131 oglas za zemljišta, 138 poslovnih prostora, a ostalo su garaže i drugi objekti. Ponuđene nepokretnosti uglavnom novog kupca traže na javnim prodajama, koje se sprovode u sudskom i upravnom prostoru.

Vrednost nekretnine utvrđuje se u visini tržišne cene na dan procene

Iz „Doboš tima“ za Blic kažu da se vrednost nekretnine utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, a na osnovu nalaza i mišljenja veštaka.
„Cena na prvoj javnoj aukciji može biti umanjena, tako da iznosi 70 odsto procenjene vrednosti nekretnine, dok početna cena na drugoj prodaji, ukoliko prva bude neuspešna može iznositi 50 odsto procenjene vrednosti. Drugačija je situacija kada se izvršnom poveriocu zaključkom dosudi nekretnina. U tom slučaju, poverilac postaje vlasnik nekretnine i sam, kao i svaki drugi vlasnik, formira cenu“, objašnjavaju.

Nekretnine se često prodaju ispod tržišne cene

Zbog svega navedenog, nekretnine se često prodaju ispod tržišne cene, pa dvosoban stan u Beogradu sa početnom cenom od 60 odsto od procenjene vrednosti košta 31.747 evra, a vikendica sa zemljištem u okolini Novog Sada je oko 6.500 evra, što je upola manje od njene procenjene tržišne vrednosti.

Na sajtu se prodaju i poljoprivredne mašine i vozila. Tako jedna banka neposrednom pogodbom prodaje i avion. Na prodaju su i brodovi-bageri za izvlačenje peska i šljunka iz rečnog korita. Ko ima 80.000 evra, može da kupi i autobus sa 94 sedišta, proizvođača „Volvo“ iz 2008. godine, piše Blic.

Prodaju oduzete nekretnine najčešće organizuje nadležni sud na predlog banke, ali aukciju može da organizuje i sama banka. Kada će hipoteka biti aktivirana, zavisi od banaka i njihovih internih propisa.
Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar