Home VestiEkonomija Fajzer očekuje 15 milijardi prihoda od prodaje vakcine

Fajzer očekuje 15 milijardi prihoda od prodaje vakcine

by bifadmin

Farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) očekuje 15 milijardi prihoda od prodaje vakcine protiv korona virusa, pokazuju finansijski izveštaji za poslednji kvartal 2020. godine koje je kompanija objavila, javlja CNBC. Pored toga, smatraju da mogu da isporuče oko dve milijarde doza na globalnom nivou do kraja ove godine.

U celoj 2021. godini, Fajzer predviđa ukupne kompanijske prihode u iznosu između 59,4 milijarde i 61,4 milijarde dolara.

Fajzer u četvrtom kvartalu ostvario prihod po akciji od 42 centa, iako je Vol strit očekivao 48 centi.

Ukupan prihod je porastao za 12 odsto na 11,68 milijardi sa 10,44 milijarde u istom kvartalu prošle godine, što je bolje nego što su analitičari očekivali.

Ukupni prihodi su na međugodišnjem nivou veći za dva odsto i iznose 41,9 milijardi dolara, ali je neto rezultat manji za 41 odsto, s obzirom da je pao sa 16,27 milijardi na 9,61 milijardi, pokazuje izveštaj.

„Kao kompanija, svedoci smo kulminacije desetogodišnje transformacije kompanije Fajzer u kompaniju usmerenu na nauku i inovacije. Pandemija je testirala našu sposobnost brzog odgora i korišćenja najsavremenije nauke za rešavanje najtežih medicinskih izazova“, rekao je šef kompanije Fajzer Albert Burla.

Fajzer se kao i drugi proizvođači vakcina bori da zadovolji potražnju za dozama. Nedavno je zatražio pomoć od francuskog proizvođača lekova Sanofi da pomogne u proizvodnji vakcina.

Kompanija je takođe rekla da planira da isporuči 200 miliona doza Sjedinjenim Američkim Državama do maja 2021. godine, što je ranije od prethodne prognoze za jul.

Iz kompanije kažu da su spremni da se nose sa novim, zaraznijim sojevima virusa.

Studija koju je sprovela kompanija otkrila je da su novi, vrlo zarazni sojevi koronavirusa pronađeni u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi imali samo mali uticaj na efikasnost njihove vakcine. Ipak, Fajzer razvija sistem kako bi ojačao zaštitu od novih varijanti.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar