Home VestiIT i nauka Maska koja proverava da li ste bili izloženi koroni

Maska koja proverava da li ste bili izloženi koroni

by bifadmin

Istraživači iz UC San Diega razvili su test za COVID-19 koji se može staviti na spoljnu stranu zaštitne maske pri čemu je izložen kapljicama koje mogu sadržavati korona virus.

Taj test može otkriti određenu komponentu korona virusa i pri tome će promeniti boju kako bi osoba koja nosi masku znala da li je izložena COVID-19.

Ovakav tip maske mogao bi ljudima pokazati u svakom trenutku jesu li izloženi virusu, nakon čega treba da preduzmu potrebne korake kao što su testiranje PCR testom i samoizolacija.

Iako je širom sveta počela vakcinacija protiv koronavirusa, još treba biti oprezan, posebno nakon pojave novih sojeva koronavirusa za koje se pokazalo da se i brže šire nego izvorni soj kovida. Stoga se i dalje treba pridržavati preventivnih mera kako bi se zaštitili od zaraze koronavirusom.

Upravo u tome mogla bi pomoći ova maska koja ne sebi ima test za COVID-19 koja bi osobe u realnom trenutku obavestila o potencijalnoj izloženosti virusa. Test se nalazi na spoljnoj strani maske i u kapljicama koje dospeju na njega može identifikovati virus. Ako se promeni boja, znači da je osoba bila izložena koronavirusu.

Test ne može pokazati jeste li zaraženi, nego samo da li ste bili izloženi virusu, a to može biti rano upozorenje na osnovu kog možete preduzeti potrebne mere, prenosi BGR.

Izvor: radio 021

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar