Home VestiEkonomija Najavljena smena na čelu Amazona

Najavljena smena na čelu Amazona

by bifadmin

Džef Bezos, osnivač Amazona, podneo je ostavku na mesto izvršnog direktora ove kompanije posle više od četvrt veka na njenom čelu. On će u Amazonu ostati kao predsednik upravnog odbora i najveći akcionar.

Sredinom ove godine Bezosa će na mestu izvršnog direktora zameniti Endi Džesi, dosadašnji direktor Amazon Web Servisa. Džesi je osnovao i razvio taj servis, koji je vremenom prerastao u cloud platformu koju koriste milioni. Amazon Web Servisa je i jedan od najprofitabilnijih delova kompanije, budući da joj donosi pola njenog profita.

Američki mediji pišu da je Džesi Bezosova desna ruka i “čovek od poverenja”. On je u prethodnom periodu bio neka vrsta izvršnog direktora iz senke, budući da je često sa Bezosom odlazio na sastanke, kako bi “pekao zanat”.

Iako se mnogi interesuju iz kojeg razloga je Bezos dao ostavku, verovatno nije u pitanju poslovanje kompanije. Amazon je tokom pandemije zabeležio i rast profita i rast broja zaposlenih. Nedavno je prijavio treći uzastopni rekordni profit ali i rekord u prodaji tokom novogodišnjih praznika koja je krajem prošle godine premašila vrednost od 125 milijardi dolara.

Izvor: NPR

Foto: Seattle City Council, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar