Home VestiIT i nauka Primena tehnologije i u službi bezbednijeg rudarstva: Da li ste čuli za 5G rudnik?

Primena tehnologije i u službi bezbednijeg rudarstva: Da li ste čuli za 5G rudnik?

by bifadmin

U cilju poboljšanja bezbednosti i efikasnosti u rudarskoj industriji, kompanija Huawei primenila je 5G tehnologiju i u ovoj oblasti.

Kako je rudarstvo ogromna delatnost, u kojoj su nesreće česte a sigurnost radnika bi trebalo da bude prioritet, upotreba 5G će povećati bezbednost i efikasnost zahtevnog rudarskog posla. Na taj način, veliki broj funkcija koje se obavljaju ručno biće digitalizovane, kaže direktor kompanije Huaewi Ren Zhengfei.

„Naš glavni cilj je da povećamo primenu elektronskih, softverskih i računarskih sistema u različitim industrijama. Trenutno smo usmereni na to da primenom naše tehnologije pomognemo rudarskoj industriji u smanjenju broja zaposlenih u svakoj smeni za 10 do 20 odsto, pre svega onih koji se spuštaju u rudarske jame, kako bi njihov rad bio efikasniji i bezbedniji. Osnovna platforma za vađenje uglja je ista kao ona koju pružamo za fabrike gvožđa i čelika, luke i aerodrome. 5G aplikacije su drugačije za različite industrije, ali većina tehnologija je ista“, istakao je Zhengfei.

„Kina ima oko 5.300 rudnika uglja i 2.700 rudnika rude. Ukoliko uspemo da opslužimo više od 8.000 rudnika, mogli bismo da proširimo svoje poslovanje i na rudnike izvan Kine. Smanjenje broja zaposlenih u ovoj industriji može biti od velikog značaja za rudnike koji se nalaze u arktičkim regionima u Kanadi i Rusiji. Vrlo malo ljudi je spremno da živi tamo zbog surovog okruženja. Iz tog razloga, njihovo korišćenje resursa je vrlo neefikasno“, smatra Zhengfei.

Foto: hangela, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar