Home VestiIT i nauka Sledeće godine cela Zemlja će biti pokrivena satelitskim internetom Starlinka

Sledeće godine cela Zemlja će biti pokrivena satelitskim internetom Starlinka

by bifadmin

Već sledeće godine cela Zemlja će biti pokrivena Starlinkovim internetom, pri čemu će brzina iznositi do 300 Mbps, uz latenciju oko 20 ms.

Do kraja ove godine većina zemaljske kugle biće pokrivena sa satelitskim internetom Starlinka, a već sledeće godine neće biti kutka na Zemlji koji neće biti pokriven, otkrio je putem Tvitera ambiciozne planove svoje kompanije Ilon Mask. Starlink se sastoji od brojnih satelita lansiranih u nisku orbitu koji pružaju uslugu (svemirskog) interneta korisnicima na Zemlji. Broj tih satelita konstantno će se povećavati, s čime će se povećavati i pokrivenost Zemlje, kao i brzina interneta.

Mesečna pretplata iznosi 99 dolara

Ipak, kako je ponovno naglasio Mask, Starlink nije namenjen za svakoga te će gušće naseljenim mestima prednost uvek imati klasičan (mobilni) internet, dok je satelitski internet namijenjen prvenstveno korisnicima koji žive u ruralnim područjima na kojima nije dostupna infrastruktura za brzi fiksni ili mobilni internet.Deo korisnika u SAD-u već ima priliku da uživa u Starlinkovoj usluzi (prošle je godine pokrenut testni servis za ograničeni broj korisnika) s kojom su prilično zadovoljni jer brzina interneta iznosi između 50 i 150 Mbps, što je i više nego dovoljno za prosečne korisnike, uz malo veću latenciju u odnosu na klasičan internet – iznosi između 20 i 40 ms.

S većim brojem satelita i te će se brojke s vremenom poboljšati pa Mask kaže da će već do kraja ove godine latencija iznositi oko 20 ms, dok će se brzine udvostručiti i korisnici će povremenom moći surfovati i brzinama do čak 300 mbps. Ipak, upozorava i kako će kvaliteta i dostupnost interneta zavisiti od pozicije korisnika, kao i od prepreka satelitskom internetu zbog kojih bi mogli doći do kratkotrajnih prekida servisa, prenosi Zimo.

Kako bi mogli da primaju internet signal sa Maskovih satelita, korisnicima je potreban poseban terminal i ruter, a naravno, potrebno je plaćati i mesečnu pretplatu koja sada iznosi 99 dolara.

Izvor: Nova.rs

Foto: Piabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar