Home VestiEkonomija Zašto je suncokretovo ulje toliko poskupelo?

Zašto je suncokretovo ulje toliko poskupelo?

by bifadmin

U novembru prošle godine najskuplja litarska flaša zejtina bila je 145, a sada je u pojedinim radnjama čak 179 dinara. Večernje novosti istraživale su šta je uzrok ovog poskupljenja.

Prosečna cena “Dijamant” ulja je 154,99 dinara, dok je “Iskon” 152,99 dinara. Najskuplji je “Vital”, koji u jednom trgovinskom lancu dostigao cenu od 179,99 dinara. “Poletele” su i cene robnih marki koje trgovinski lanci sami pakuju, pa su zbog toga uglavnom povoljniji od onih koje na rafove stižu iz najvećih uljara. Zejtin je kod njih u novembru bio od 130 do 140 dinara, a sada je u proseku oko 145 dinara.

Stručnjaci kažu da su razlozi za rast cene ulja različiti. Na nju utiču vrednost suncokreta kao sirovine, sve veće trgovačke marže, ali i poskupljenje palminog ulja na svetskom tržištu.

Kako palmino ulje utiče na cenu suncokretovog

Direktorka Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Savović rekla je za Novosti da poskupljenje ulja ne može da se posmatra samo na našem tržištu, jer je to berzanska roba i cena zavisi isključivo od međunarodnih berzi.

“Poslednje tri nedelje postoji trend rasta cena suncokretovog ulja isključivo zbog poskupljenja palminog ulja, koji je parametar za određivanje cene”, objašnjava Savović i dodala: “Možda je to teško razumeti, ali je to jedan od glavnih razloga poskupljenja. Uz to i sama sirovina je berzanska roba. Suncokret i uljana repica kod nas traju dva do tri meseca i to se odmah rasproda, zato i ne čudi što sad skoro da i nema suncokreta na tržištu. Poslednjih mesec dana ne raste samo cena biljnog ulja i suncokreta, već ono što je neuobičajeno je da su poskupele pšenica, kukuruz i soja, kao i njihove prerađevine.”

Kako objašnjava Savović, veliki potrošači prave zalihe, zbog pandemije. Primećen je veći izvoz svuda u svetu, kao i uvoz u zemlje koje su veliki potrošači.

Porasla i cena suncokreta

Uz sve to, pojedini stručnjaci ističu da dobrim delom na cenu utiču i same uljare, ali i trgovci sa svojim maržama.

“U ovom trenutku snabdevenost tržišta suncokretovim uljem je dobra i za sada ne postoji bojazan da će doći do poremećaja na tržištu”, tvrdi Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine. “Srbija ima dovoljno ulja da podmiri potrebe domaćeg tržišta i da pokrije izvoz u redovnim količinama. Doduše, imamo u vidu da je tokom prošle godine jestivo ulje poskupelo za 25 odsto”.

Prema rečima Kandića, glavni razlog za poskupljenje ulja je slabiji rod suncokreta kod najvećih svetskih proizvođača, koji je očekivano doveo do rasta cena sirovine u odnosu na prethodnu žetvu. Takođe, prošle godine je i u Srbiji rod suncokreta bio nešto slabiji nego ranije, tačnije za oko devet odsto lošiji nego u 2019. godini.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Bru-nO, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar