Home VestiEkonomija Cena bakra je skočila, a to je pokazatelj očekivanja ekonomske aktivnosti

Cena bakra je skočila, a to je pokazatelj očekivanja ekonomske aktivnosti

by bifadmin

Cena bakra skočila je na svetskim berzama iznad 9.200 dolara po toni, što je najviša cena u devet godina. Ovo je samo još jedna potvrda da su analitičari bili u pravu kada su pre dva meseca ocenili da će vrednost bakra tek da raste, a nakon što mu je vrednost tada rapidno porasla za 50 odsto. I ono što se sada dešava sa bakrom vrlo je važna informacija za ceo svet – jer kao što zlato predstavlja „sigurno utočište“ za vreme krize, bakar pokazuje dobra očekivanja za budućnost privrede.

Prema poslednjim podacima sa berze, cene bakra skočile su na najviši nivo u više od devet godina, te se tako tim metalom danas trgovalo i po ceni od 9.200 dolara po toni, što je skok samo poredivši sa decembarskim nivoom od 8.024 dolara. Kako piše agencija „Blumberg“, očekuje se da bi ovaj metal uskoro mogao da dostigne i vrednost od 10.000 dolara.
Industrijski metal udvostručio je vrednost od najnižeg nivoa u martu prošle godine, podstaknut izgledima za oporavak ekonomskog rasta i očekivanjima da se možda završava dugogodišnja era niske inflacije u ključnim ekonomijama, piše Blumberg.

Investitori se takođe bave bakrom kladeći se da će potražnja porasti u narednim godinama dok vlade budu pokretale neviđene programe podsticaja koji ciljaju obnovljivu energiju i infrastrukturu električnih vozila, što će zahtevati ogromne količine sirovina.

„Spisak bikovskih faktora za bakar izuzetno je dugačak. Mnogo najbržih događaja zaista će se odigrati u narednih nekoliko meseci, i zato mislimo da će pre i kasnije doći do 10.000 američkih dolara“, rekao je za tu agenciju Mak Laiton, šef EMEA robnog istraživanja u Citigroup Inc.

Bakar nazivaju „doktorom ekonomije“

Investitori širom sveta bakar nazivaju „doktorom ekonomije“ jer se ovaj metal smatra verodostojnim pokazateljem očekivanja ekonomske aktivnosti. Stoga, ne bi trebalo da čudi što su analitičari Goldman Saksa, u svojoj analizi u decembru kazali da jačina cena bakra nije iracionalno odstupanje. Istakli su da se to smatralo prvom fazom strukturno ‘bikovskog’ tržišta bakra, tako da je sadašnji nastavak rasta cene metala potvrda njihove analize.

Izraz „Doktor Bakar“, kako se na tržištu u žargonu naziva ovaj metal proističe iz široke primene bakra u većini privrednih sektora – od domova i fabrika do elektronike i proizvodnje i prenosa električne energije, pa se tako potražnja za bakrom često smatra pouzdanim vodećim pokazateljem ekonomskog zdravlja. Ta potražnja ogleda se i u njegovoj tržišnoj ceni.

Procenat svetske proizvodnje bakra koji troši svaki sektor je na oko 65 odsto električne i 25 odsto industrijske, dok se poslednjih 10 procenata koristi u transportu i drugim oblastima, procenjuje Udruženje za razvoj bakra (CDA).
To, kako navode, čini cene bakra dobrim vodećim pokazateljem ekonomskog ciklusa. Na primer, ako se porudžbine za bakar otkazuju ili kasne, cena će pasti. Ovo može biti vodeći pokazatelj da je ekonomska recesija nadomak.

Suprotno tome, ako porudžbine za bakar rastu, cena će rasti. Ovo može biti pokazatelj da se radna mesta u industriji povećavaju, a ekonomija ostaje zdrava. Analize pokazuju snažnu korelaciju između cena bakra i svetske trgovine, regionalnog rasta BDP-a u Kini, SAD i EU, kao i cena nafte i zlata, navodi Investopedia, portal specijalizovan za berzanska kretanja.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar