Home VestiIT i nauka I majmuni dobijaju vakcine protiv korone

I majmuni dobijaju vakcine protiv korone

by bifadmin

Nekoliko velikih majmuna u zoo vrtu u San Dijegu dobilo je eksperimentalnu vakcinu protiv korona virusa, jer je uočeno da se zaraza može širiti i među njima.

Upravo iz tog razloga je jedna veterinarska farmaceutska kuća kreirala vakcinu za majmune, koja će za početak biti testirana na četiri orangutana i pet bonobo majmuna u pomenutom zoološkom vrtu. Ovi majmuni primili su već dve doze Kovid vakcine koju je proizvela kompanija Zoetis.

Među onima koji su primili vakcinu nalazi se i Karen, prva orangutanka koja je preživela operaciju srca, još davne 1994. godine. Za sada ni ona ni drugi majmuni nisu imali nikakve reakcije na vakcinu. Oni će uskoro biti testirani na prisustvo antitela, kako bi se videlo koliko je vakcina efikasna.

U zoo vrtu u San Dijegu je inače zabeleženo nekoliko slučajeva zaraze među gorilama, ali to nije bio usamljen slučaj u životinjskom svetu – koronu su preležali i lavovi i tigrovi u zoološkom vrtu u Bronksu u Njujorku, kao i lavovi u Barseloni. Potvrđeno je da ovaj virus mogu imati i kućni ljubimci poput pasa i mačaka. Zoetis je iz tog razloga proizveo i vakcinu za njih, za koju se do sada ispostavilo da je prilično efikasna.

Foto: christels, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar