Home VestiEkonomija Loš potez banaka zasenio dobre strane NKOSK-a

Loš potez banaka zasenio dobre strane NKOSK-a

by bifadmin

Tužbe protiv banaka zbog NKOSK-a su u poslednje vreme dospele u fokus javnosti, pre svega zbog velikog broja nezadovoljnih građana. Šta se zaista krije iza cele priče? NKOSK iliti Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je prethodnih godina jedna od stavki u trošku stambenog kredita. Reč je osiguravajućem društvu napravljenom od strane države sa isključivim ciljem da osigurava stambene kredite od nepredviđenih događaja.

Osiguranje kod NKOSK-a pokriva situaciju u kojoj klijent banke (dakle, građanin) ostaje bez posla i to u vremenskom periodu do šest meseci. Ovaj mehanizam je smišljen u cilju sprečavanja situacije u kojoj bi banka ušla u proces pokretanja hipoteke. Na ovaj način građanin koji je uzeo stambeni kredit je zaštićen u periodu od pola godine, a banka je zaštićena u istom tom periodu (rate se izmiruju uplatama od NKOSK-a), a i posle toga može da zaštiti svoj novac tako što će aktivirati hipoteku.

Pored ovoga, NKOSK ima još stvari koje pomažu i građanima i bankama.

Svi koji su platili NKOSK nisu uzalud bacili svoj novac niti im je banka te pare uzela. Oni su kupili uslugu osiguranja zbog koje su banke imale prostora da ponude kvalitetnije uslove, tj. nižu kamatnu stopu stambenih kredita.
Treba napomenuti da je NKOSK kao institucija ubrzala razvoj prodaje stambenih kredita, učinila ih dostupnijim većem broju građana i na taj način je odradila svoj posao, tj. ispunila svoju funkciju.

Gde je onda zapelo?

Problem je nastao jer su banke, da bi nas „kupile“ u svojim marketing nastupima ogolile cenu kredita i trošak NKOSK-a prikazivale kao prateći trošak za klijente, a sve vreme je ustvari to bio trošak banaka. Tako su banke nešto što one koriste naplatili klijentu.

NKOSK sam po sebi nije loš, ali su banke napravile očiglednu grešku u načinu naplate ovog troška i tako stvorile prostor mnogima da ih tuže za naknadu. NKOSK nije izmišljen trošak ali, na nesreću bankarskog sistema, njihova greška u koracima je prouzrokovala situaciju da pravno nastane osnov za veliki broj tužbi kojima svedočimo u prethodnim nedeljama i mesecima.

Izvor: Kamatica.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar