Home VestiEkonomija Folksvagen najvrednija nemačka kompanija

Folksvagen najvrednija nemačka kompanija

by bifadmin

Folksvagen (VW) je preskočio SAP i postao tržišno najvrednija nemačka kompanija. Povlašćene deonice VW-a uzletele su juče 11 posto i time je tržišna vrednost porasla na 140 milijardi evra. Tržišna kapitalizacija SAP-a iznosi 127 milijardi evra.

Redovne deonice VW-a od početka su godine uzletele 80 posto, dok su likvidnije povlašćene deonice od početka godine skočile 50 posto, prenosi portal Seebiz.

Analitičari razlog za ovakav uzlet vide u velikom optimizmu investitora prema ambicijama nemačkog diva u segmentu električnih automobila.

Kompanija je u ponedjeljak objavila da će u Evropi izgraditi šest fabrika baterija do 2030. godine kako bi osigurala uslove za masovnu proizvodnju električnih vozila. VW će postrojenja graditi sam i u partnerstvu s drugim kompanijama, a zacrtao je proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godišnje.

“E-mobilnost je postala osnovni deo našeg poslovanja. Sada sistemski integrišemo dodatne etape u naš lanac vrednosti”, izjavio je izvršni direktor VW-a Herbert Dis na skupu koji je kompanija organizovala.

“Osiguravamo dugoročnu istaknutu poziciju u trci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u doba mobilnosti s nultom emisijom (štetnih gasova)”, dodao je Dis.

Do 2023. kompanija želi razviti novu, standardizovanu prizmatsku baterijsku ćeliju i tako podupreti zacrtano smanjenje troškova kroz pojačanu proizvodnju baterija u vlastitim pogonima.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

BockyBG 19. март 2021. - 20:26

Ugradiš softver u automobile kojim obmanjuješ svoje kupce i regulatorna tela u celom svetu da poštuješ propise.
Nekoliko godina nakon toga, postaješ najvrednija Nemačka kompanija.

Za mene ta kompanija više ne postoji. Nije da će se neko potresti previše, ali to je najmanje što mogu da uradim.

Odgovori

Ostavite komentar