Home VestiEkonomija Od juna meseca treba očekivati da će porasti cene polovnih automobila u Srbiji

Od juna meseca treba očekivati da će porasti cene polovnih automobila u Srbiji

by bifadmin

Najavljenja promena pravila za registraciju vozila, koja stupa na snagu 5. juna, doneće rigoroznija pravila po pitanju poštovanja ekoloških standarda, što bi trebalo da dovede do poskupljenja vozila koja te standarde mogu da ispune, a do pada cene onih koji neće proći na tehničkom zbog toga što im je, u najvećem broju slučajeva, izvađen katalizator.

Katalizator, deo izduvne grane kod automobila, služi za prečišćavanje štetnih gasova koji nastaju kao posledica rada motora. Katalizatorima se, zbog njihovog sastava, trgovalo jer u njemu ima retkih a ujedno i skupih metala, kao što su platina, rodijum i paladijum. Mnogi vlasnici automobila su skidali i prodavali ove katalizatore, a nekada su to radili i auto-placevi, ne obaveštavajući kupce o intervenciji na vozilima.

Cenu je do sada plaćala priroda. Novom uredbom to će biti ispravljeno i svako ko nema katalizator, moraće izudvne gasove da dovede u meru sa fabrčikim standardima za svaki tip motora (EURO 1, EURO 2, pa sve do sadašnjeg EURO 6 standarda motora) što može da košta i do 1000 evra.

Neće se smanjiti portražnja za polovnim automobilima u Srbiji

Tako visoka cena rešenja će mnoge automobile poslati na otpad i zbog toga će poskupeti oni koji ostaju na tržištu, a sa velikom sigurnošću možemo reći da se neće smanjiti portražnja za polovnim automobilima u Srbiji. Njihovo tržište će se umanjaiti zbog manjeg broja vozila i, kao posledica toga, cene onih automobila koji ostaju „u igri“ će skočiti.

Pored ove činjenice, treba imati u vidu i sledeće: dominantan izvor za tržište polovnih automobila u Srbiji su polovnjaci iz Zapadne Evrope, odakle stižu sve skuplja vozila. Razlog tome je već dobro poznata situacija sa pandemijom COVID-19. Ovaj globalni problem je poremetio stepen konzumerizma koji je postojao pre korone, pa je danas teže ubediti ljude da kupe nov automobil. Iz tog razloga vlasnici ne prodaju tako lako ona vozila koje već imaju, što se onda odražava i na uvoznike polovnjaka u Srbiji, kao i na njihovu cenu na našem tržištu.

Da sumiramo, od juna meseca treba očekivati da će porasti cene polovnih automobila u Srbiji.

Izvor:Kamatica

Foto:Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar