Home VestiEkonomija „Poreski alarm“ prijave građana za poreske nepravilnosti

„Poreski alarm“ prijave građana za poreske nepravilnosti

by bifadmin

Poreska uprava Srbije objavila je danas da je pokrenula besplatnu mobilnu aplikaciju za pametne telefone „Poreski alarm“ preko koje građani mogu brzo i lako da prijave bilo koju poresku nepravilnosti.

Građani putem aplikacije mogu da prijave nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata koje se odnose, pre svega, na neizdavanje fiskalnih računa, obavljanje neregistrovane delatnosti i angažovanje neprijavljenih radnika, kao i druge poreske nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata, navedeno je u saopštenju.Iz Poreske uprave su istakli da aplikacija omogućava brzo i lako podnošenje prijave – unošenjem podataka ili slike privrednog subjekta, odnosno uočene nepravilnosti, a korisnik prijavu može podneti anonimno ili se identifikovati u zavisnosti od toga za koju se opciju opredeli.

Navedeno je da će korisnici automatski dobijati elektronsko obaveštenje o uspešnom podnošenju prijave, koja će odmah po podnošenju biti vidljiva i u sistemu Poreske uprave.

Poreska uprava će u slučaju osnovanosti i potpunosti podnete prijave, preduzimati mere u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i sankcionisati svako ponašanje koje nije u skladu sa poreskim propisima.

Naglašeno je će podaci dobijeni posredstvom aplikacije, uz korišćenje razvijenih alata za obradu podataka i adekvatnu primenu analize rizika, doprineti većoj efikasnosti sistema kontrole poreskih obveznika, navedeno je u saopštenju.

Aplikacija za prijavu nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata razvijena je u okviru projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“, koji sprovode Poreska uprava Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Švedske.

Osim aplikacije, poreske nepravilnosti građani i dalje mogu prijavljivati posredstvom internet portala pod istim nazivom – „Poreski alarm“, koji je Poreska uprava aktivirala pre šest godina.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar