Home VestiEkonomija Prinova na Vol stritu

Prinova na Vol stritu

by bifadmin

Prinova na Vol stritu. Južnokorejski onlajn šop Coupang izlazi na berzu. Taj koncern prilično brzo raste, ali se suočava i s nekim problemimaBom Kim je ambiciozan. Bez ambicija ne bi ni mogao da stvori veliku firmu. Zadovoljstvo postignutim i pogotovo skromnost nisu vrline koje ga krase. Kad je ovaj bivši student Harvarda na početku svojih 30-ih godina odlučio da utemelji Coupang, njegova je firma bila samo jeftina kopija.

Hteo je da imitira Groupon, američku veb-stranicu koja svojim korisnicima obećava popuste na razne proizvode i usluge. Nakon dve godine na tržištu, Kim je shvatio da neće biti dovoljno nuditi popuste na vebu. „Hteo sam da kreiram svet u kom se klijenti pitaju: kako sam uopšte mogao do sada da živim bez Coupang-a“, kaže ovaj 42-godišnji preduzetnik, prenosi Dojče vele.

Na temelju te jednostavne ideje „narastao“ je koncern težak nekoliko milijardi dolara. Coupang je najveći onlajn trgovac u Južnoj Koreji, firma beleži sjajan rast. Konkurent Amazona je u protekloj godini zabeležio promet od 12 milijardi dolara – rast od 91% u odnosu na godinu dana ranije. Amazon je u istom razdoblju zabeležio plus od „samo“ 38 posto. Ekspanzija onlajn giganata je ipak skupo plaćena, dugovi su već godinama ogromni. Coupang na jednoj strani u poslovnim knjigama ima evidentiran promet od oko 12 milijardi dolara u 2020. Ali tamo stoji i da je ta kompanija u međuvremenu nagomilala i gubitke u iznosu od pola milijarde dolara.

Veliki investitori

To je jedan od glavnih razloga zašto je Coupang hteo da izlista svoje deonice na Vol stritu, na najpoznatijoj berzi sveta – New York Stock Exchange (NYSE). Azijski e-commerce ljubimac tržišta, firma koju između ostaloga finansira i veliki investitor Softbank, nada se svežem kapitalu – ali i spektakularnoj proceni vrednosti kompanije u iznosu do 52 milijarde dolara. Ako se to potvrdi, Coupang neće biti samo najveći ovogodišnji izlazak neke firme na berzu, već i najspektakularniji debi na tržištu kapitala od 2014. Tada je na berzovnom parketu NYSE svoje vrednosne papire izlistao kineski onlajn gigant Alibaba.

Južnokorejska firma će svoje deonice emitovati u rasponu cena između 27 i 30 dolara po deonici. Coupang bi tako mogao da prikupi i do 3,6 milijardi dolara kapitala. Firma želi da profitira pre svega od „apetita“ onih investitora koji špekulišu vrednosnim papirima kompanija iz tehnološke branše i koje imaju dobre perspektive rasta. Tokom pandemije koronavirusa dvocifrene stope rasta konkurencije zabeležile su pogotovo deonice onlajn trgovaca poput Amazona, Alibabe i sličnih preduzeća.

Južnokorejskoj firmi ide u prilog i činjenica da je tržište za emisije deonica u SAD-u trenutno jako, poslednji put je bilo tako jako pre 20-ak godina. Skoro sve firme koje su ove godine kročile na berzovni parket, uspele su da ostvare znatan porast cena deonica – dosta veći od cene po kojima su plasirane na tržište. Po podacima analitičke veb-stranice Stock Analysis samo u ovoj godini zabeležene su već 292 nove emisije deonica. Poređenja radi: u prošloj godini, koja je bila rekordna po pitanju berzovnih emisija, bilo ih je ukupno 480.

Tajna uspeha?

„Coupang već odavno praktično svako veliko preduzeće vidi kao cilj moguće akvizicije: Amazon, Alibaba i slično“, kaže Endru Ros Sorkin (Andrew Ross Sorkin), sa CNBC. Zahvaljujući niskim cenama i prilično brzoj dostavi Kim je u vrlo kratkom roku uspeo da pridobije oko 15 miliona mušterija, to je oko 30% južnokorejske populacije. Sedam od deset stanovnika Južne Koreje živi u neposrednoj blizini (maksimalno 11 kilometara) jednog od 100 Coupang-ovih dostavnih centara.

Coupang se ne mora bojati poređenja s Amazonom, upravo suprotno. Slično kao i Džef Bezos, i Kim je brzo shvatio problematiku takozvane „poslednje milje“ u dostavi. Drugi onlajn trgovci dostavu svojih pošiljki delegiraju eksternim dostavljačima paketa, što znači i sporu dostavu, a nekad i gubitak paketa, Kim je taj proces hteo da usavrši. Zato Coupang od 2015. ima vlastitu super-brzu dostavljačku mrežu.

„Čini se da Coupang sledi strategiju Amazona“, kaže Im Il, profesor na Univerzitetu Jonsej u Seulu. Ta je firma uspela da izgradi efikasnu logističku mrežu, povećala je poslovni volumen, iskoristila efekte skaliranja i pritom uvela izvanredan sistem koji mušterijama omogućava lakše korištenje servisa – i tako je Coupang uspeo da ostvari dominaciju kompletnim tržištem. Za razliku od SAD-a, Coupang se ipak nalazi pred znatno većim izazovima: cene u Koreji su takve da nema baš mnogo prostora za ostvarivanja neke marže.

Troškovi dostave u SAD-u se kreću između 3 i 35 dolara, u Južnoj Koreji u proseku samo 2,50 dolara. „Coupang ima dakle znatno manji manevarski prostor za uštedu novca prilikom izgradnje svoje logističke mreže”, kaže Il. A da bi na tržištu bio konkurentan cenama, Coupang mora insistirati na nižim troškovima nabavke. „Ali to nije tako jednostavno zbog intenzivne utakmice na korejskom e-commerce tržištu.”

Dostava u roku od 24 sata

Za južnokorejskog onlajn diva u međuvremenu radi više od 15.000 vozača. Oni su garancija da će 99% pošiljki biti dostavljeno kupcima u roku od 24 sata nakon narudžbine. A ko se odluči za ekspresnu dostavu Dawn Delivery i proizvode naruči pre ponoći, svoj će paket dobiti već sledeće jutro pre 7 sati. Takav servis još ne nudi ni Amazon.

Coupang profitira pritom od jedne jednostavne činjenice: Južna Koreja je znatno manja od brojnih drugih zemalja. To pogotovo upada u oči u poređenju s SAD-om: površina Južne Koreje je 100.000 kvadratnih kilometara, to je otprilike površina američke savezne države Virdžinije.

Južna Koreja je svejedno omiljena među onlajn trgovcima. Po navodima Euromonitora, firme koja istražuje kretanja na tržištu, Južna Koreja je na najboljem putu da postane treće najveće e-commerce tržište na svetu. U Južnoj Koreji živi 52 miliona ljudi visoke kupovne moći, uglavnom u urbanim regijama koje su lako dostupne. Mnogi od njih (čak 95%) poseduju pametne telefone, Južna Koreja raspolaže dobrom 5G infrastrukturom.

Coupang nije jedina kompanije koja želi da profitira od te populacije. U zemlji vlada ogromna konkurencija, i svi oni rado kopiraju rešenja Boma Kima. Onlajn šopovi kao što su GMarket, Auction, SSG.com i Lotte.com moraju da reaguju na rat cenama – koji je pokrenuo Coupang. I te firme, kao reakcija na Coupang-ov servis, sad nude i sami dostavu preko noći.

Visoki dugovi

Kako bi opstao na tržištu, Coupang je morao da posegne duboko u džep. Bom Kim je u izgradnju firme uložio tri milijarde koje su stigle uz pomoć japanske investicione kompanije Softbank. Južnokorejska firma pritom „igra“ na isti način na koji deluju i startapovi poput WeWork-a ili Uber-a. Takozvano „blic-skaliranje“ bi trebalo da garantuje brzi rast, a tako bi trebalo da se savladaju konkurenti – bez obzira koliko visoka cena te taktike bila…

I jedanaest godina nakon utemeljenja firme, Coupang gomila dugove. Kompanija još nije profitabilna, i to neće biti u skoroj budućnosti, kaže profesor Il. „E-Commerce je branša s mizernom maržom, tu je jako teško ostvariti neku dodatnu maržu preko prodaje proizvoda”. Šanse za ostvarivanjem profita postoje, ali samo ako Coupang proširi područje delovanja, smatra on. Bom Kim se tako suočava s problemom koji je Džef Bezos već odavno rešio. On je diverzifikovao poslovanje, i tako postao nepobediv.

Izvor: Dojčevele/Kamatica.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar