Home VestiEkonomija Smanjena potrošnja svinjskog mesa u Srbiji od 15% do 20%.

Smanjena potrošnja svinjskog mesa u Srbiji od 15% do 20%.

by bifadmin

Kriza zbog koronavirusa smanjila je potrošnju svinjskog mesa u Srbiji od 15% do 20%. Uzgajivači beleže gubitke i priželjkuju cenu od barem 150 dinara za kilogram žive mere.

Kako bi smanjili gubitke u proizvodnji, tovljači moraju dobro da izbalansiraju ishranu stoke, te je, kako ističu, veoma važno da proizvođači premiksa izađu u susret stočarima i proizvodnju dodataka ishrani prilagode njihovim zahtevima.

Vlastimir Trivunovuć iz Šatrinaca već dve decenije bavi se svinjarstvom, a danas na svojoj farmi ima oko 60 krmača i kompletnu proizvodnju prasadi ostavlja u tovu.

Naglašava da je cena od 120 dinara, po kojoj je nedavno prodao turu, proizvela gubitak u njegovoj računici, te se nada da se takvi periodi više neće ponavljati.

– Cena je sada oko 140 dinara, mada i to nije zadovoljavajuće. Sve je poskupelo, komponente su poskupele, hrana, kukuruz, sojina sačma. Trebalo bi da bude oko 150, 160 dinara – kaže Trivunovuć.

Domaćin ističe da je, osim genetike, od presudne važnosti za ostvarenje profita u tovu svinja upravo koncept ishrane. Zato naglašava važnost prilagođavanja struke potrebama tovljača.

– Kada je u pitanju hrana, uvek prvo vršim uzorkovanje, kako komponenti, tako i gotove smeše. To sve ide na analizu, a na osnovu nje se daju određene sugestije kako bi ona trebalo da izgleda kvalitetom, ali i cenom – kaže Nenad Nikolić, stručnjak za ishranu stoke.

Neretko se dešava da stočari imaju previše hraniva u gotovoj smeši za ishranu stoke, što dovodi do nenamernog pravljenja gubitaka i smanjenja profita.

Izvor: RTV/Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar