Home VestiIT i nauka Šta se dešava kada se odjednom zarazite sa dva soja korona virusa?

Šta se dešava kada se odjednom zarazite sa dva soja korona virusa?

by bifadmin

Brazilski naučnici su nedavno izvestili javnost da prate dve osobe koje su istovremeno zaražene sa dva soja korona virusa, međutim ispostavilo se da im to nije izazvalo ozbiljnu kliničku sliku.

Trenutno je u izradi studija koja treba da objasni šta sve može da se desi prilikom zaražavanja različitim sojevima ovog virusa, ali i zaražavanjem koronom i nekim drugim virusom u isto vreme.

Za sada se čini da paralelno delovanje virusa ne izaziva veće probleme u organizmu njihovih domaćina. Ipak, podatak da se kod nekih virusa, poput gripa, na taj način stvara veća šansa za mutacije podstakao je naučnika da se pozabave ovim slučajevima vezanim za koronu.

Teoretski, korona virus bi mogao razmenjivati genetski materijal sa drugim virusima. Međutim male su šanse za ozbiljnije mutacije jer da bi do njih došlo treba dva različita virusa da se nađu u istoj ljudskoj ćeliji i da imaju interakciju na pravi način. A za sada nisu otkriveni takvi slučajevi.

Takođe, šanse da se na ovaj način jave nove mutacije dodatno se smanjuju ako se ima u vidu da novi sojevi korona virusa često preuzimaju dominaciju u određenoj populaciji i potiskuju one koji se sporije šire. Primera radi, 90 odsto od ukupnog broja zaraženih u Velikoj Britaniji sada ima tzv. “britanski soj” korona virusa. Onaj stari, evropski soj, maltene je iščezao. Zato je veoma mala mogućnost da će se neko zaraziti i starim i novim sojem, a kamoli da će oni stvoriti neku novu mutaciju, piše The Conversation.

Foto: Thor_Deichmann, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar