Home VestiEkonomija Suecki kanal je prohodan ali je u njemu sada velika gužva

Suecki kanal je prohodan ali je u njemu sada velika gužva

by bifadmin

Odmah pošto je odblokiran, u Sueckom kanalu stvorila se “saobraćajna gužva” pošto je više od 400 brodova čekalo završetak sage sa nasukanom grdosijom pod imenom Ever Given.

Kada je brod dugačak 400 metara napokon odglavljen i kada je nastavio svoj put, pomorski saobraćaj u ovom delu sveta je živnuo. Brodovi koji su stajali u blizini čekajući da Ever Given nastavi svoj put, trubama su pozdravili njegov prvi pokret ka svom cilju. To međutim nije rešenje svih njihovih problema, niti problema onih koji upravljaju radom Sueckog kanala.

Sada će nadležni morati da se uhvate u koštac sa novim izazovom – velikim gužvama u Sueckom kanalu, jer su mnogi brodovi strpljivo čekali mogućnost da ponovo koriste ovu rutu, što će ovih dana i učiniti. Pride, treba imati u vidu da bi neki brodovi morali dobiti prioritetni prolazak, ukoliko nose kvarljivu robu, na šta svakako neće blagonaklono gledati drugi prevoznici.

Prema procenama zvaničnika biće potrebno bar tri dana da se raščisti gužva koju je napravila celonedeljna blokada ovog kanala. Međutim, da bi se sve vratilo na staro i da bi se sanirala šteta uzrokovana začepljenjem atraktivne pomorske rute, biće potrebne nedelje, možda čak i meseci, kažu stručnjaci.

Neki brodovi su odustali pa su krenuli obilaznim putem, oko Afrike, a oni koji su čekali da se Suecki kanal odblokira uskoro će moći njime da prođu ali će svakako biti u zaostatku sa svojim rasporedom. A čak i kada stignu u luke, tamo bi ih mogle sačekati gužve nastale zbog povećanog intenziteta saobraćaja u Suecu.

Konačna posledica ovog incidenta mogao bi biti rast cena prevoza robe ka Evropi, piše BBC.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar