Home VestiPolitika i društvo Svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane

Svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane

by bifadmin

Svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane, što je 726.196 tona godišnje, pokazuje najnoviji izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za zastitu zivotne sredine – UNEP.

U izveštaju UNEP procenjuje se da otpad od hrane iz domaćinstava, maloprodajnih objekata i prehrambene industrije iznosi ukupno 931 milion tona svake godine.Najveći procenat baca se u – domaćinstvima, čak 61 odsto. Proizvođači hrane bacaju 26 odsto od ove količine, dok na trgovine ide 13 procenata.

„Gotovo 570 miliona tona ovog otpada javlja se na nivou domaćinstva. Izveštaj takođe otkriva da je globalni prosek od 74 kilograma po glavi stanovnika godišnje izuzetno sličan u različitim zemljama – od onih sa nižim srednjim dohotkom do zemalja sa visokim dohotkom“, ukazuje se u izveštaju.

Naime, u domaćinstvima zemalja s visokim prihodima, godišnje u kanti za smeće završi 79 kilograma po glavi stanovnika. Ova količina u zemljama sa srednjim prihodima je 76 kilograma po glavi stanovnika godišnje, dok u zemljama s niskim prihodima iznosi 91 kilogram po glavi stanovnika godišnje.

Slovenija baca najmanje

U regionu Južne Evrope, gde UNEP svrstava Srbiju, po količini hrane koja se baca prednjači – Italija sa ukupno više od četiri miliona bačenih tona hrane. Gledano po stanovniku, to je 67 kilograma. Ubedljivo najveću količinu hrane, posmatrano po stanovniku, bacaju Grci – 142 kilograma tokom 2019. godine, što je ukupno više od 1,4 miliona tona bačene hrane tokom jedne godine. Sledi Malta sa 129 kilograma po stanovniku (ukupno 56.812 tona godišnje).

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, više nego u Srbiji hrana se baca u Hrvatskoj – 84 kilograma godišnje po stanovniku, potom Bosni i Hercegovini – 83 kilograma po stanovniku, koliko se baca i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Ubedljivo najmanje hrane, u okruženju ali i u regionu Južne Evrope, bacaju – Slovenci. U ovoj državi godišnje se po glavi stanovnika baci 34 kilograma hrane, što je godišnje 71.107 tona.

Prema poslednjim dostupnim podacima – a to su oni iz 2018. godine, u svetu je bilo dostupno 5,3 milijarde tona hrane. Od toga je 17 odsto bačeno. Najviše, 11 odsto u domačinstvima, pet odsto u prehrambenoj industriji i ostatak u maloprodaji.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar