Home VestiEkonomija Za godinu dana u svetu se opere novac u vrednosti od 2,3 milijarde američkih dolara

Za godinu dana u svetu se opere novac u vrednosti od 2,3 milijarde američkih dolara

by bifadmin

Pranje novca je globalan problem. Tim naučnika sa Tehničkog univerziteta u Beču je analizirao protok prljavog novca pomoću relativno jednostavnih statističkih modela, inspirisanih fizikom, te došao do zaključka da se za godinu dana u svetu opere novac u približnoj vrednosti od 2,3 milijarde američkih dolara.

Prihodima od kriminalnih aktivnosti, poput krijumčarenja droge i korupcije, gubi se svaki trag dok se novac ne opere. To prouzrokuje visoke ekonomske troškove, a i rešavanje kriminalnih radnji je otežano.

Još nije moguće dati precizne podatke o tokovima prljavog novca, međutim Tehnički univerzitet u Beču bavio se analizom podataka holandskih poreznih uprava o sumnjivim novčanim transakcijama. Naučni tim uzeo je u obzir i druge parametre poput nastojanja država da primene smernice protiv pranja novca.

Na osnovu tih podataka razvijen je statistički model koji opisuje od kojih parametara zavise tokovi prljavog novca.

Prof. dr Mihael Gecner (Michael Getzner) sa Tehničkog univerziteta u Beču tokove prljavog novca upoređuje sa gravitacijom: “Zanimljivo je da oni imaju mnogo toga zajedničkog sa gravitacijom. Snaga gravitacije između dve planete raste sa njihovom masom, a smanjuje se sa kvadratom udaljenosti.”

Slično se događa i sa pranjem novca: “Što je jača ekonomija neke zemlje, to su jači novčani tokovi, ali i volumen sumnjivih transakcija opada podudarno sa kvadratom udaljenosti. Upravo udaljenost igra važnu ulogu u kriminalnim aktivnostima. Pranje novca iziskuje lične kontakte, direktnu komunikaciju i kriminalne mreže koje su prostorno blizu”, objašnjava Gecner, prenosi portal Kliks (Klix).

Nijedan statistički model ne opisuje stvarnost u potpunosti, ali je naučni tim u Beču uz pomoć samo nekoliko parametara uspeo da dođe do potrebnih podataka. Njihov model je primenljiv i u drugim zemljama.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar