Home VestiPolitika i društvo 10 eminentnih univerziteta koji su stvorili najviše bogataša

10 eminentnih univerziteta koji su stvorili najviše bogataša

by bifadmin

Čak 29 milijardera sa Forbsove liste pohađalo je prestižnu školu iz Masačusetsa, a njih 17 se odlučilo za finansije i ulaganje.

Iako mnogi današnji bogataši ističu kako su prekinuli studije na pola, a ipak ostvarili neverovatan uspeh, to ne znači da umanjuju značaj te vrste obrazovanja. Naprotiv, ovo je „10 eminentnih univerziteta koji su stvorili najviše bogataša“, kako prenosi Biznis Insajder.

Na prvom mestu je Harvard

Zapravo, aktuelna lista na izvestan način demantuje taj „kliše“ da se ogromno bogatstvo može zaraditi bez konvencionalnog znanja. Samo nekima je to pošlo za rukom. Već možemo da pretpostavimo da se najviše pomenutih univerziteta nalazi u SAD, a na prvom mestu je Harvard (Masačusets).

Čak 29 milijardera sa Forbsove liste pohađalo je ovaj univerzitet. Od tog broja, njih 17 je pošlo putem finansija i investiranja. Među značajnijim imenima su blizanci Kameron i Tiler Vinklvos, Stiv Balmer, Žorhe Paolo Leman.

Sledi Univerzitet u Pensilvaniji (Filadelfija), koji među bivšim studentima ima 28 milijardera, a recimo, poznato je da su ga pohađali Donald Tramp i Ilon Mask. Na trećem mestu je Stanford (Kalifornija), koji je takođe iznedrio 28 biznismena sa „9 nula“. Potom ide Jejl (Konektikat) sa 21 milijarderom.

Na primer, diplomu ove škole ima NBA zvezda Bruklin Nets. Na spisku se dalje nalazi Univerzitet u Mumbaju, koji je pohađao Mukeš Ambani, a sa Kornela iz Njujorka izašlo je 18 današnjih bogataša ovog ranga. Univerzitet Južne Kalifornije je na 7. mestu, sa svojih 15 „predstavnika“.

Tu školu je, na primer, pohađao Džordž Lukas, kreator Ratova zvezda. Sledi MIT iz Masačusetsa, sa 14 milijardera, zatim Prinston (Nju Džersi), koji među bivšim studentima broji 11 milijardera. Iako na dnu liste, ovaj univerzitet ima najveću neto vrednost (288,4 milijarde dolara) kada se sabere ukupno bogatstvo studenata-milijardera.

Na poslednjem mestu je Berkli u Kaliforniji, koji ima 11 milijardera među nekadašnjim studentima. Među njima su dva nova milijardera sa Forbsove liste za 2021: naime, Timoti Springer i Robert Langer su svoja bogatstva stekli zahvaljujući učešću u proizvodnji vakcine Moderna.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar