Home VestiEkonomija 70% preduzeća u Srbiji imalo je niže prihode nego godinu dana ranije

70% preduzeća u Srbiji imalo je niže prihode nego godinu dana ranije

by bifadmin

U 2020. godini 70% preduzeća u Srbiji imalo je niže prihode nego godinu dana ranije. Približno četvrtina zadržala je nivo prihoda, a samo 4% firmi je ostvarilo rast.

Ovi podaci proističu iz istraživanja koje je realizovala Unija poslodavaca Srbije, uz podršku Međunarodne organizacije rada.
Anketa, sprovedena među više od 400 preduzeća, potvrdila je da kriza, izazvana virusom COVID-19 i merama za sprečavanje širenja pandemije, nije poštedela nijedan sektor, ali da postoji bitna razlika u položaju određenih privrednih grana. U sektoru HORECA trećina anketiranih firmi prijavila je pad prihoda veći od 80%, dok je među nisko tehnološkim preduzećima 83% firmi zabeležilo pad prihoda.

Mere Vlade Srbije privreda ocenjuje kao izuzetno snažne (po udelu u BDP) i kao nesumnjivu pomoć. Međutim, anketa pokazuje da podrška nije bila prilagođena potrebama pojedinih sektora. Većina ugroženih preduzeća nije dobila dovoljno pomoći i očigledna je potreba za ciljanim merama, kako bi se delotvornije koristila raspoloživa sredstva. Za 37% preduzeća mere Vlade Srbije su bile adekvatne, a 8% kaže da su spasile njihova preduzeća. Za 10% ispitanih mere Vlade su potpuno neadekvatne ili nedovoljne, a četvrtina kaže da su mogle biti bolje.

70% preduzetnika najavljuje da neće smanjivati broj zaposlenih

Mera podrške koja je najviše iskorišćena je minimalna zarada za zaposlene, a najmanje preduzeća koristilo je kredite Fonda za razvoj ili iz Garantne šeme. Više od pola firmi nedostatak finansijskih sredstava pokrivalo je iz svojih rezervi (55%), moratorijum na kredite koristila je trećina preduzeća, a kredite banaka, ili Fonda za razvoj/Garantne šeme po 17%. Probleme sa finansijama nije imalo 17% privrednih subjekata.

Ohrabrujuće deluje da skoro 70% preduzetnika najavljuje da neće smanjivati broj zaposlenih. Otpuštanja su verovatna kod 15% anketiranih, ali taj nedostatak radnih mesta trebalo bi da nadoknadi onih 16% preduzeća koja veruju da će u narednom periodu imati novo zapošljavanje. Kod velikih firmi čak trećina veruje u takav optimistički scenario.

Kad je reč o budućnosti, skoro 30% preduzeća smatra će im biti potrebna dodatna podrška kako bi postali ili ostali održivi u svom poslovanju. Ovaj procenat je najveći kod mikro preduzeća (34%), a daleko najmanji kod velikih firmi (samo 6%). Ovi procenti potvrđuju opšti zaključak da je kriza najviše pogodila mikro i mala preduzeća, a da su velike kompanije potvrdile daleko veću otpornost na udar krize.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar