Home VestiEkonomija Istorijski jaz između niže nemačke i veće američke inflacije povećava valutni rizik

Istorijski jaz između niže nemačke i veće američke inflacije povećava valutni rizik

by bifadmin

Nedavno smo svedočili objavi podatka o inflaciji u SAD-u, koja je već bila iznad tržišnog konsenzusa, što ukazuje na snažnije pritiske na smanjenje cena.

Aprilska inflacija za SAD biće poznata 12. maja, a nauštrb prošlogodišnje deflacije i ovogodišnjeg snažnog oporavka u SAD-u, očekuje se vrlo visoka brojka. Istog dana, Nemačka će zabeležiti znatno nižu aprilskuu inflaciju u odnosu na SAD.

Istorijski jaz između niže nemačke (evropske) i veće američke inflacije uveliko će povećati valutni rizik za evropske ulagačekoji drže američke vrednosne papire. Očekuje se da će dolar barem privremeno depresirati prema evru, barem privremeno. Istovremeno, prinosi na državne obveznice dužeg dospeća mogli bi se dodatno povećati.

Dok Nemačka zbog trećeg talasa više ili manje ograničava javni život, SAD se otvara na krilima ubrzanog vakcinisanja stanovništva, podsticaja od 1,9 biliona dolara i očekivanih 2,2 biliona dolara ulaganja u američku infrastrukturu. Nedavno objavljenimakroekonomski podaci nadalje sugerišu veću inflaciju za SAD. Američka maloprodaja u martu je skočila 10 odsto, umesto očekivanih šest odsto. Indeks gotovih industrijskih proizvoda u martu skočio je dvostruko više od konsenzusa.

Cene nekretnina u SAD-u istorijski su visoke. Pronađene su i decenije rekordnih cena za ulazne proizvode u industriji, iz čega možemo zaključiti da ćefirme morati da odluče hoće li troškove preneti na kupce ili će imati niže marže. Na to će uticati elastičnost potražnje, što znači da možemo očekivati brži rast cena potrepština, prvo u SAD-u, a zatim u Evropi.

Izvor: Seebiz/Kamatica

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar