Home VestiPolitika i društvo Koji su pasoši najvredniji?

Koji su pasoši najvredniji?

by bifadmin

Srpski pasoš je 36. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16). Srpski pasoš ima mogućnost ulaska u 135 zemalja bez vize i to je u odnosu na izveštaj iz 2018. godine napredak za tri pozicije.

Od država iz regiona, Severna Makedonija je na 43. mestu, na 44. je Crna Gora.

Organizacija koja se bavi procenom pasoša „Henli pasport indeks“ je na svom sajtu objavila najnoviju listu trenutno najvrednijih pasoša sveta država. Ovaj novi izveštaj pokazuje koji pasoš pruža vlasniku najviše slobode, odnosno sa kojim putnim dokumentom može da se bez viza poseti poseti najviše zemalja.

Najvredniji pasoš na svetu je japanski, čiji državljani mogu da uđu u 193 zemlje sveta bez vize, zatim slede singapurski (192), južnokorejski i nemački (po 191), pa italijanski, finski i španski i luksemburški (190).
Pasoš SAD je na sedmom mestu, uz još četiri države. Amerikanci mogu da uđu u 187 zemalja sveta.

Ruski građani mogu da uđu bez vize u 118. država i njihov pasoš je na 48. mestu, a najslabije rangirani je avganistanski, koji ima slobodan ulaz u 26 zemalja.
Japan je godinama na vrhu liste i gotovo svake godine napreduju iz ugla broja zemalja u koje mogu bez vize. Tako su 2018. dobili bezvizni pristup Mjanmar, tada su imali mogućnost da bez viza ili sa vizom koju dobijaju po dolasku, obiđu 190 država, a danas je to 193.

Singapur takođe kontinuirano drži visoku poziciju.

Na samom dnu liste godinama su Irak i Avganistan sa pristupom u svega tridesetak zemalja.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar