Home VestiEkonomija Sindikalci najavili žalbu evropskim partnerima zbog mobinga u Juri

Sindikalci najavili žalbu evropskim partnerima zbog mobinga u Juri

by bifadmin

Predsednik Samostalnog sindikata Metalaca Srbije Zoran Marković izjavio je da će se taj sindikat žaliti evropskim poslovnim partnerima korporacije „Jura“ zbog ometanja sindikalnog organizovanja u leskovačkoj fabrici i mobinga nad predsednikom sindikata te fabrike.

Kako prenosi Beta, sindikat se žalio svim nadležnim organima u Srbiji, odnosno tražio je sastanak sa poslovodstvom „Jure“, sastanak sa Inspektoratom, a pisao je i ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević.

Prema Markovićevim rečima obratili su se i evropskom i svetskom udruženju sindikata metalaca, koja su reagovala i zatražila od „Jure“ da, kako je rekao, prestane sa pristicima.

„Sledeći korak je pisanje svim glavnim partnerima, onima koji uzimaju delove od Jure, a to su Mercedes, Porše, Audi… Da i oni pomognu u ostvarivanju radničkih prava jer i oni imaju sindikate“, najavio je Marković.

Kakav pritisak trpe sindikalci?

Marković je pojasnio da je predsednik sindikalne organizacije u leskovačkoj „Juri“ Predrag Stojanović dobio u poslednjih nekoliko dana dva upozorenja od menadžera „Jure“ zato što je govorio u lokalnim medijima o pritiscima na radnke i o neprodužavanju ugovora o radu radnicima.

„Naš predsednik sindikata je doživeo jedan klasičan mobing ili jednu klasičnu presiju, ili ono što se dešava u mnogim kompanijama, jeste pokušaj sprečavanja sindikalnog organizovanja“, kazao je Marković.

Na konferenciji za novinare Stojanović je ispričao da su posle upozorenja koje mu je upućeno, počeli i pritisci na članove sindikata, tako što je od svakog od 350 članova traženo da se izjasni u kadrovskoj službi da li želi da mu se odbija jedan posto na ime sindikalne članarine.

„Za pozivanjem nema potrebe jer su radnici samim potpisom dali pristanak da im se odbija procenat za sindikat. To je vid zastrašivanja, ljudi se boje, tim pre što im se u pogonu govori da će izgubiti neke benefite ako postanu članovi sindikata. Za tri, četiri dana su mi iz sindikata iščlanili više od pola članova“, kazao je Stojanović.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar