Home VestiEkonomija Spajaju se Banka Poštanska štedionica i MTS banka

Spajaju se Banka Poštanska štedionica i MTS banka

by bifadmin

Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje kojim se u skraćenom postupku odobrava koncentracija učesnika na tržištu spajanjem Banke Poštanska štedionica i MTS banke.

U rešenju se navodi da su privredna društva Banka Poštanska štedionica i MTS banka podnela Komisiji prijavu koncentracije 12. februara ove godine i predložila da Komisija odobri koncentraciju u skraćenom postupku.

Poštanska štedionica nalazi se u većinskom vlasništu Republike Srbije koja poseduje 79,01% akcija, a manjinski akcionari su JP Pošta Srbije (19,95% akcija), fond PIO (1,01%) i Republički fond za razvoj (0,03%).

MTS banka se od oktobra prošle godine nalazi u stopostotnom vlasništvu Telekoma Srbija.

Kako je navedeno u obrazloženju rešenja, namera je da se MTS Banka pripoji Poštanskoj štedionici, nakon čega će MTS banka bez postupka likvidacije prestati da postoji. Nakon pripajanja Republika Srbija će u Poštanskoj štedionici imati sa 71,05% akcija, Pošta Srbije 17,94%, a Telekom Srbija 10,08% akcija.

Prema zaključku Komisije, zajednički tržišni udeo Poštanske štedionice i MTS banke iznosi oko 6,2%, što kako se navodi, neće imati negativne efekte na tržištu bankarskih usluga u Srbiji.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar