Home VestiEkonomija Suncokreta ima dovoljno ali ulje sve skuplje

Suncokreta ima dovoljno ali ulje sve skuplje

by bifadmin

Litar ulja ne može se naći više ispod 150 dinara, a uoči prošle žetve suncokreta litar zejtina se prodavao za 110 dinara, ali ga je bilo i na akciji za nepunih stotinu dinara.

Sada u radnjama litar ove namirnice na akcijama se nudi od 130 do 140 dinara, a po redovnim cenama košta oko ili iznad 150 dinara.

Naša zemlja ima suncokreta dovoljno za domaće potrebe i još da ga proda van. U proseku, godišnje se izveze više od 100.000 tona suncokreta i više od 150.000 tona ulja. I ove setve očekuje se da će suncokreta biti posejano između 200.000 do 220.000 hektara, savim dovoljno za nas i za izvoz.

Zato će u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija pažljivo, na dnevnom nivou, pratiti dalji razvoj situacije na tržištu ulja.

U skladu s tim, predlagaće se odgovarajuće mere, kažu , povodom poskupljenja suncokretovog ulja, za koje se prognozira da bi moglo koštati i do 200 dinara za litar.

Ukoliko dođe do povećanja cena koje nemaju ekonomsko opravdanje, jedan od načina za spuštanje cena je i privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja, kako bi se omogućila veća konkurencija, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

Napomenuo je da je uljarska industrija strateška grana poljoprivrede i da su zbog toga carine na uvoz suncokretovog ulja iz EU u Srbiju prilično visoke i iznose 30 odsto.

Naveo je da postoji ekonomska logika za dosadašnje korigovanje cena ulja, budući da su ključni ulazni parametri, odnosno sirovine, drastično poskupeli.

Pored toga, dodaje Kandić, kada govorimo o ceni suncokreta, u Srbiji se trenutno trguje suncokretom, za predstojeći rod 2021. godine, po ceni od 48 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je, poređenja radi, nakon prošlogodišnje žetve, u septembru cena suncokreta iznosila 35,5 dinara po kilogramu, što je povećanje od 35 posto.

Tržište ulja u Srbiji dobro snabdeveno

Naveo je da je tržište ulja u Srbiji dobro snabdeveno i da za sada ne postoji bojazan od nestašica.

Kandić kaže da je rod suncokreta u 2020. godini od oko 660.000 tona, iako lošiji za devet odsto od roda 2019. godine, u rangu višegodišeg proseka, pri čemu se i izvoz suncokretovog ulja za sada kreće u prihvatljivim okvirima.

U Udruženju “Žita Srbije”, koje prati cene na svetskim berzama, a na domaćem tržištu cenu sirovine, kažu da je jasno da do novog roda suncokreta na srpskom tržištu nećemo imati jeftinije ulje.

Izvor: Dnevnik

Foto Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Хаџи-Александар 12. април 2021. - 07:34

Да, неће бити јефтиније док Костић и екипа не буду требали да нам исплате сунцокрет! Онда ће брже боље да га буде вишка и ми да добијемо црквицу! После месец дана ће опет да буде несташица и да скочи цена… И тако сваке године!!! ЛОПОВИ!!! ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

Odgovori

Ostavite komentar