Home VestiEkonomija Zbog situacije u Indiji pada cena nafte

Zbog situacije u Indiji pada cena nafte

by bifadmin

Juče su, usled obeshrabrujućih vesti o velikom broju zaraženih i preminulih u Indiji, cene nafte na berzama bile u silaznoj putanji. Pre toga su beležile višemesečni rast, međutim, investitori su se vrlo brzo vratili oprezu kada je u pitanju ovaj energent zbog zabrinjavajuće situacije u trećem svetskom uvozniku nafte.

Upravo ta zabrinjavajuća situacija dovela je do smanjenja indijskih potreba za naftom, što je potom doprinelo obaranju njene cene. Brent natfom je u ponedeljak trgovano po ceni od 64,6 dolara po barelu, što je za 1,1 odsto niže od njene cene na berzama u petak. Američka sirova nafta je vredela 61,4 dolara po barelu, što je pad vrednosti od jedan odsto.

Da podsetimo, Indija svakodnevno beleži više od 300.000 zaraženih. Na dnevnom nivou umire sve više ljudi, samo juče je ta brojka prešla 2.800 osoba. Potresni snimci kremiranja preminulih pacijenata na otvorenom urezali su se u pamćenje svih koji su odgledali Rojtersove snimke iz ove zemlje.

U javnosti se čuju brojne kritike rukovođenja aktuelnom zdravstvenom krizom. Narod je nezadovoljan pa indijska vlast sada brže-bolje pokušava da uspori širenje korona virusa uvođenjem strogih karantinskih mera. Veliki deo poslova je zato na stend-baju, pa je i potražnja za naftom, pomenuta na početku ove vesti, u padu. Nažalost, to ni izdaleka nije najveći problem Indije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Eki 27. април 2021. - 08:14

Da nije u pitanju slabija potražnja nafte na svjetskom tržištu recimo?

Odgovori

Ostavite komentar