Home VestiIT i nauka Deo svemirskog otpada uskoro bi mogao završiti na Zemlji

Deo svemirskog otpada uskoro bi mogao završiti na Zemlji

by bifadmin

Svemirski otpad težine 21 tonu kreće se veoma blizu Zemlji, i očekuje se da bi u narednim nedeljama mogao pasti na njenu površinu. Naučnici kažu da ne treba paničiti jer do sada ovakvi incidenti nisu odneli nijedan ljudski život ali da treba biti oprezniji prilikom izvođenja ovakvih svemirskih misija. 

Pod svemirskim otpadom podrazumevaju se uglavnom odbačeni delovi letelica i drugih predmeta koji svemirskim misijama više nisu potrebni. Oni kruže kosmosom i do sada se smatralo da su najveća pretnja po satelite, ukoliko se oni nađu na njihovoj putanji.

Međutim, sada bi deo tog otpada mogao pasti na Zemlju i to u opsegu geografskih širina malo severnije od Njujorka, Madrida i Pekinga, ili južno od juga Čilea i novozelandskog Velingtona. Ipak, niko sa sigurnošću ne može da kaže na koju će tačno lokaciju pasti.

No, budući da je poznato poreklo ove putujuće opasnosti, naučnici tvrde da je u pitanju najveća količina svemirskog otpada koja je do sada pala na Zemlju. Visine je 30 metara, teži 21 tonu i potiče od kineske svemirske misije.

Naime, kako pišu zapadni mediji, raketa pod imenom CZ-5B lansirana je 29. aprila, noseći sa sobom modul Tianhe, međutim umesto da ga ispusti na bezbednoj udaljenosti ispustila ga je biže orbiti. Očekuje se da bi ga gravitacija uskoro mogla privući, kao što se desilo sa prošlogodišnjim kineskim svemirskim otpadom čiji najveći deo je pao u Atlantski okean i u jedno afričko selo. Tada srećom niko nije povređen niti usmrćen.

Očekuje se i da će se ova kineska raketa prizemljiti bez većih posledica i žrtava, ukoliko njen najveći deo sagori prilikom pada.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar