Home VestiPolitika i društvo Dovoljna jedna doza Sputnjik Lajt vakcine

Dovoljna jedna doza Sputnjik Lajt vakcine

by bifadmin

U Rusiji je danas objavljeno da je odobrena takozvana lagana verzija glavne vakcine protiv koronavirusa, Sputnjika V, koja se daje u jednoj dozi, za razliku od osnovne verzije, koja se daje u dve doze.

Kako prenose mediji saopštenje ruskog Fonda za direktne investicije, jednokomponentna vakcina protiv COVID-19 Sputnjik Lajt registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, što je više nego kod mnogih vakcina sa dve doze.

„Efikasnost jednokomponentne vakcine iznosi 79,4 posto od 28. dana nakon imunizacije. Stopa efikasnost od oko 80 odsto premašuje stope efikasnost mnogih vakcina koje zahtevaju dve doze“, navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je procena efikasnosti izvršena na osnovu podataka Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

„Efikasna protiv svih novih sojeva“

Prema laboratorijskim istraživanjima centra Gamaleja, vakcina Sputnjik Lajt je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona.

U saopštenju Fonda navodi se i da nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije ovom vakcinom.

Sputnjik Lajt ne zahteva specijalne uslove za čuvanje i logistiku, a njena cena je niža od 10 dolara.

Takođe obavljen je i podatak da je više od 20 miliona ljudi u svetu primilo prvu dozu Sputnjika V.

Izvor:Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar