Home VestiEkonomija Kako su hakeri usporili distribuciju goriva u SAD

Kako su hakeri usporili distribuciju goriva u SAD

by bifadmin

Hakerski napad koji je u petak izvršen na najveću američku naftnu kompaniju preti da izazove veoma ozbiljne nestašice goriva u ovoj zemlji.

Već sada se u mnogim gradovima američke istočne obale stvaraju gužve na pumpama jer su građani iz straha da neće biti goriva pohrlili da napune rezervoare i kantice, za svaki slučaj.

Da podsetimo, kompanija Kolonijal Pajplajn, koja snabdeva nekih 50 miliona potrošača, u petak je pretrpela veoma ozbiljan hakerski napad zbog kojeg joj je onemogućeno normalno funkcionisanje.

Šta se zapravo desilo?

Hakeri su izveli takozvani ransomware napad i preuzeli važne podatke ove kompanije. Zatim su tražili da im ona isplati određeni novčani iznos, posle čega će joj omogućiti da pristupi svojim podacima.

Kolonijal Pajplajn je reagovala tako što je zaustavila brojne operacije na mreži, odnosno delove svog sistema poslala u offline, i najavila da će ovaj problem rešiti do kraja nedelje.

To je značilo i usporavanje drugih operacija naftnog giganta. Sada širom istočne obale nema goriva u dovoljnoj količini, međutim postoje dvojbe ko je kriv za to. Naime, američke vlasti za ovakvu situaciju krive ljude koji ga panično kupuju.

Ipak, nije sva krivica na građanima. U Severnoj Karolini, Virdžiniji i Floridi je proglašeno vanredno stanje zbog prekida u snabdevanju benzinskih stanica gorivom. Nekih 1.000 benzinskih pumpi u 12-tak zemalja trenutno ima problem sa nabavkom goriva.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar